Bilde over: Elinor Mikalsen og Kari Anne Steinåmo fra Beiarlefs.
Hele fire lefser og en ost fra Beiarn fikk i helga tildelt Spesialitet - merket som viser vei til det beste av lokal mat og drikke i Norge. - Vi er alle stolte og glade for denne æren det er å få Spesialitet, sier Kari Anne Steinåmo som er daglig leder i Beiarlefs.
«Vi er stort å få Spesialitet! Vi har lange tradisjoner for lefser i Beiarn og at vi kommer gjennom nåløyet viser at vi gjør ting på rett måte her», fortsetter Steinåmo.
«For Beiarn er det stort at vi nå har 5 Spesialiteter. Som lokalmatprodusent i ei lita bygd som Beiarn er vi helt avhengige av bønder som produserer topp råvarer. Og med Spesialitet får vi bevist at vår lokalmat er blant det beste i landet», sier André Kristoffersen fra Beiarmat.
Valgt ut av fagjury
«Fagjuryen er alltid på jakt etter de beste produktene innenfor sin kategori. De er eksperter på å lukte og smake seg gjennom norsk og lokalprodusert mat og drikke», sa Marit Strand som er fagsjef for Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat, under tildelingen.
Lefsene fra Beiarlefs
De fire lefsene som fikk tildelt Spesialitet er:
Kvitlefse
Brunostlefse
Egglefse
Krinalefse
Fagjuryen la vekt på at lefsene virkelig er solid håndverk av ypperste klasse. Mye god tilbakemelding på konsistens, farge, stekeoverflate, alle smakene og god balanse mellom lefse og fyll.
Når det gjaldt Krinalefsa utbrøt Harald Osa, en av fagdommeren, «Denne lefsa må inn på Unesco sin verdensarvliste!». Andre tilbakemeldinger fra fagjuryen var bl.a. «Håndverk, håndverk, håndverk!», «Fest i hvert tygg» og «Smaker helt nylaget og som hjemmelaget».
Les mer om BeiarLefs
Beiarlefs er et lite lokalt lefsebakeri som baker lefser etter lokale oppskrifter. Det ble startet opp i år 2000 og bruker lokale råvarer der det er mulig.
Les om Beiarlefs på lokalmat.no/produsenter/beiarlefs

Jørgen Storhaug og André Kristoffersen fra Beiarmat.
Osten fra Beiarmat
Kvita Akevittkarve er en mild «fetaost»-type som lages av dagsfersk geitemelk. Den er smakssatt med "gjenbrukt" karve fra akevittproduksjon hos Løiten Destilleri.
Fagjuryen sier: Osten har en fin syrlighet og en god saltbalanse. Råvarepreget fra geitemelka kommer godt frem og den fremstår som både frisk og avrundet i smaken. Akevittkarve er en svært god feta-type og en ost i særklasse i sin kategori.
Les mer om Beiarmat
Beiarmat AS ble etablert i 2017 og lager ost av melk fra egen gård, og spesialoster av lokal melk fra gårder i Beiarn.
Les om Beiarmat på lokalmat.no/produsenter/beiarmat
Fakta om Spesialitet og fagjuryen
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Les mer om Spesialitetsmerket spesialitet.no