Matnytt RAUSJØDAL – ET OSTEEVENTYR GJENNOM 165 ÅR

RAUSJØDAL – ET OSTEEVENTYR GJENNOM 165 ÅR>

Men utgangspunkt i den gamle oppskriften som ble benyttet i 1856-1857 ble den originale Rausjødalsosten lansert denne uken. Osten er så spesiell og historisk viktig at den også fikk tildelt Spesialitet-merket fra stiftelsen Norsk Mat.

 

Både Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og ordførere fra Tolga og nabokommunene var til stede på Rausjødalen setermeier for å høre den spesielle historien og selvfølgelig smake på osten –der hvor den ble laget for 165 år siden.

 

 

Fjellbønder hentet yster fra Sveits

Året 1856 har en spesiell klang i norsk landbrukshistorie. I en dal øst i Tolgafjellene går nærmere 40 gårdbrukere sammen for å bygge Norges første samvirkemeieri.

Caspar Hiestand fra Sveits blir i 1856 hyret inn for å lære fjellbøndene å yste sveitserost. Det er denne oppskriften som nå er børstet støvet av, og ved hjelp av nåtidens ystemetoder har man prøvd å gjenskape osten.  Dette er også starten på Tines meierihistorie.

 

-En vakker seterdal, sveitsisk ostehåndverk og Norges første samvirkemeieri. Det var starten for Rausjødalsosten for 165 år siden, forteller Ingulf Galåen fra Galåvolden gård. Og som en hyllest til arbeidet som ble lagt ned den gangen, har Galåvolden Gård, sammen med Rausjødalen setermeieri og Tine, tatt med seg oppskriften fra det gamle setermeieriet inn i ei ny tid.

 

Tildelt spesialmerket

«Rausjødalsosten er virkelig en gammel tradisjon – med gode, lokale råvarer – unik smak - og ikke minst et godt og solid samarbeid. Her har liten, mellomstor og stor aktør gjort jobben sammen – det skal dere være stolte av, sa Kirsten Indgjerd Værdal, fylkesdirektør i Trøndelag, under tildelingen av Spesialitet-merket.

 

På Galåvolden Gård er det kort vei mellom råvare og produksjon, kunnskap og produkt. Melka kommer fra kuene som står noen meter fra ysteriet, og ysterne er tett på osten i hele prosessen. Mye det tradisjonelle håndverket er videreført og med en god porsjon tålmodighet har Rausjødalsosten fått nytt liv.

 

Fakta om Rausjødalsosten

Rausjødalsosten er en mild fastost. Den innholder safran som gir både smak og gulfarge og kan best sammenlignes med sveitsisk seterost. Osten blir produsert på Galåvolden Gård og melka kommer fra samme gård. Lagringstiden er minimum 5 måneder.

 

Fagjuryen har følgende begrunnelse for tildelingen av Spesialitet til Rausjødalsosten: Osten er mild og smakfull, og med sin fylde og rundhet passer den på alle ostebord – til alle osteelskere! Safranen gir fin gulfarge og eksotisk ettersmak.

 

Fakta om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev