Bilde over > Prøv grillede moreller! Morellene karamelliseres på grillen – det passer perfekt balansert med sprø granola og fløyelsmyk iskrem.
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
– Vi er mest sannsynlig 14 dager tidligere ute enn vanlig, og det er mye moreller på vei inn, faktisk over 700 tonn. Det er veldig positivt, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS).
– Hardanger mener de kan levere fra første uken i juli. Det betyr at vi får en bred og lang sesong med norske moreller over store deler av landet, sier Øie.
Tunneler gir tryggere avlinger
Moreller er sårbare for regn – i motsetning til mye annen grøntproduksjon. Ett eneste regnskyll kan ødelegge en hel avling. Derfor dyrkes stadig mer under plastbeskyttelse.
– Når morellene dyrkes i tunnel, eller med dekke, er man langt mindre utsatt for værskader. Det gir både jevnere modning og mer stabile avlinger. Dekke fungerer nesten som en tunnel, og gir god beskyttelse også i områder med mye vind, forklarer Øie.
Nyt mens du kan
Vi spiser mellom 1500 til 2000 moreller tonn i året- litt avhengig av sesong. Her er også kirsbær med, men det er en liten andel. I 2024 produserte vi 847 tonn norske og importerte 1033 tonn.
– Det er gode nyheter at vi får en noe lenger sesong i år. Vanligvis er sesongen som regel over i midten av august, så spis og nyt dem når de er her. Aller best er de spist som de er, oppfordrer Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Morell eller kirsebær?
Begrepene brukes ofte om hverandre, men det finnes en viktig forskjell:
– Moreller og kirsebær omtales ofte som det samme, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge kalles moreller, og surkirsebær, som vi gjerne kaller kirsebær, forklarer Sagen.
Prøv grillede moreller! Morellene karamelliseres på grillen – det passer perfekt balansert med sprø granola og fløyelsmyk iskrem.

En skikkelig sommersalat med saftige moreller, crunchy grønnsaker, fetaost og bacon. Nyt den med godt brød eller som en siderett.
En skikkelig sommersalat med saftige moreller, crunchy grønnsaker, fetaost og bacon. Nyt den med godt brød eller som en siderett.

Hjemmelaget iskrem blir ikke enklere enn dette! Du trenger bare fryse bærene og blende ingrediensene, og vipps så har du en nydelig sommer-dessert.
Hjemmelaget iskrem blir ikke enklere enn dette! Du trenger bare fryse bærene og blende ingrediensene, og vipps så har du en nydelig sommer-dessert.