På Geitmyra Matkultursenter for barn har de alltid mange spennende og lærerike prosjekter både for barn og voksne og gjerne sammen. I vår har de hatt et nyttig prosjekt om hvordan vi kan bruke rester og skape gode holdinger til gjenbruk.
Vi kaster altfor mye mat og det er ikke noen god måte å utnytte ressursene på og det skaper dårlige holdninger. Vi må sammen redefinere og friskmelde både maten og holdningene våre til den.
Nordmenn kaster 230 000 tonn fersk mat i året, det må det bli slutt på. Derfor er det viktig med en holdningsendring. Mer kunnskap om maten og hva vi kan bruke den til et er godt og positivt utgangspunkt.
Vi spør Øyvind Hjelle - en av våre beste og mest kreative kokker om tips og råd i forbindelse med et kurs han har holdt på Geitmya.

Om restemat har jeg flere råd og tips:
Først og fremt, unngå rester!
Oppbevar f.eks brød i plastpose og i kjøleskapet. Dette strider mot alle tenkelige tidligere råd, men fungerer veldig bra hjemme hos oss. Vi varmer brødet noen sekunder i toastjern, ovn, micro eller brødrister før vi spiser det. Er det til matpakke fungerer kaldt brød som kjøle-element til pålegget slik at det holder seg friskt. Brødet oppnår fort nok romtemperatur i skolesekken...
Hvis man skulle ha et gammelt tørt brød i skuffen er det håp for brødet. Krutonger som er sprøstekt i ovnen med litt revet parmesan på, topper de fleste gode middager jeg kan komme på. Perfekt til suppe, salat, stekt fisk og potetmos. Krutongene kan man ha i en boks på benken og spise når man vil.
Hvis man baker brød selv, kan det gamle brødet blandes inn i det nye. Da får man et mønster inne i brødet og du gir det enda en sjanse til å bli spist opp. Brødkrumme er jo en klassiker, bland gjerne krummen med sesamfrø, krydder ect. Alt av kjøtt og fisk blir godt når de paneres før steking.
Panzanellasalat er en brødsalat som er god og der skal man bruke daggammelt brød etter gammel italiensk husmannoppskrift. Et annet tips er å bløtlegge brødet og blande det i en sterk paprikamajones så får man en matfull saus til sjømat.

Det er ofte stivelseprodukter som blir til overs. Poteter er et godt eksempel, de kan deles i biter, krydres med maizenna, chili, valmuefrø og stekes i rikelig med olje i en panne. Server dem med rømme eller majones blandet med hvitløk i striper på toppen får man feriefølelsen med en gang.
Inspirasjonen er fra Spania og der kalles de Patatas Bravas. Tror andre land er flinkere til å unytte råvarene en vi er. Vi er kanskje blitt litt bortskjemte?
Disse potetene kan også puttes opp i en suppe laget på resten av potetene eller noen gamle grønnsaker som blir til en purèsuppe på et blunk.

Alle Grønnsaker blir alltid til gode supper hvis man har litt Jacobs kraft i skapet. Noen sprøstekte salamiskiver på toppen er gøy. Det er veldig bra med litt chrunch på toppen av supper. Det gir en spennende kontrast.
Pastasalater er det vel bare fantasien som setter grenser på. Men det folk ikke vet, er at stekt pasta faktisk er ganske godt. Man kan også fort lage en Mac`n Cheese. Her kan man bruke alle typer pasta med gamle brødkrutonger på toppen eller man kan lage en god gratinerinstopping med brød og ost.
Det er skikkelig snadder. I mac`n Cheese- sausen kan man koke gamle grønnsaksrester før man blander inn pastarestene.
Ris er helt knall å steke. Man kan lage risballer som man steker og de kan dyppes i en kul krummeblanding før steking. Her kan man tilsette det krydderet man ønsker og i hvilken smaksretning man vi ha.Slik kan vi fortsette i det uendelige. Her er det rom for fantasi og eksperimentering.
Ta ungene med på denne positive aktiviteten. Det gir gode resultater på alle måter.

Et stjernedryss av kokker var med på prosjektet
Ole Martin Alfsen er kjent fra TV, blant annet som kokk i God morgen Norge og fra programmet ”4-stjerners middag”.
Han har skrevet flere kokebøker her i blant bestselleren ”Familiekokeboka” og senest den meget roste ”Hverdagsmat. Middager for alle”.
Han er videre stifter og medeier av Godtlevert.no hvor han blant mye annet lager oppskrifter.
Alfsen vil med matglede og høy faglig kompetanse lære bort sine beste restemattriks her på Geitmyra.
Even Ramsvik drev inntil nylig restauranten Ylajali, som med Michelinstjerne og fulle hus var en av Norges mest bejublede restauranter.
Ramsvik jobber nå ut nye restaurantkonsepter, og tar et lite avbrekk hos oss på Geitmyra for å lære bort sine beste restemattriks.
Dag Tjersland er Norges fremste kokk innen italiensk mat og mannen bak topprestaurantene Baltazar og sjømatsrestauranten Skur 33.
Tjersland har skrevet flere roste kokebøker, alle med fristende oppskrifter fra det italienske kjøkken.
Han vil med høy faglighet og stor entusiasme dele sine beste triks om restemat her på Geitmyra.
Henrik Henriksen er kokk og medeier av den meget roste restauranten Taco Republica.
Henriksen er matskribent i A-magasinet i Aftenposten og har skrevet i flere matmagasiner blant annet Nord og Ren Mat.
Han formidler engasjert om blant annet tradisjonsrik og bærekraftig mat. Henriksen vil høy faglighet og entusiasme lære bort sine beste restemattriks her på Geitmyra.
Øyvind Hjelle er blant annet kjent fra Kulinarisk akademi og Palace Grill. Han har utgitt flere kokebøker,
blant annet den kritikerroste ”Gourmet for begynnere”. Hjelle er nå også med i Tv2 kokkeprogrammet ”Fingrene av fatet”.
De siste fem årene har han sittet juryen for Nordic Prize som årlig kårer Nordens beste restauranter.
Kursene var gjennomført i samarbeid med Renovasjonsetaten i Oslo kommune og Matvett.no
Vi ønsker å gi flere tips om hvordan du kan bruke opp rester. Om du er kokk eller privatperson, send gjerne noen tanker og ideer til hilde@appetitt.no
