Matnytt Signalen Sjøbad

Signalen Sjøbad> en idyllisk båttur, 20 minutter fra Oslo

På ettersommeren i 2019 tok APPETITT turen ut til Nesoddtangen Brygge og Signalen Sjøbad. Et etterlengtet sted for Nesoddens beboere.

 

Et år etter og midt i coronakrisen har teamet bak dette fantastiske stedet virkelig snudd seg rundt og skapt rev i seilene. 

 

Her er det full aktivitet på bakeriet hvor folk kan bestille og hente nybakte bakevarer, fres på grillene, deilig pizza «take-away» og spennende menyer preget av tilhørighet til både sjø og lokale produsenter. 

 

 

 

Ta turen ut for en herlig og sjønær opplevelse. Nyt panoramautsikten med en øl eller vin på den over 400 m2 takterrassen kun et par skritt fra Nesoddbåtens ankomst på Nesoddtangen Brygge. En skikkelig perle og matdestinasjon.

 

 

 

Men la oss først gå et år tilbake tid da vår skribent Audun Aagre tok en prat med Dag Tjersland for artikkelen i APPETITT.

 

 En lang ferd mot bryggekanten.

– Vi er inspirert av utsikten. Tema er Oslofjorden, både sjøen og det som ligger rundt. 

Dag Tjersland myser mot sjø og blå himmel. Sørlendingen som forelsket seg i Italia, og ble like sløy som Don Corleone, har endelig funnet veien hjem.

 

 

 

Etter 16 år med fast adresse på Nesodden, med noen gastronomiske sidesprang i Piemonte, og et halvt liv på nord-italienske Baltazar og sicilianske Skur 33, er blikket rettet mot nærområdet.

 

Fra panoramavinduene er det utsikt mot hovedstaden, Bygdøy og Snarøya. 

 

 

– Signalen lager norsk og nordisk mat, med vekt på nytenkning fra havet og med grønnsaker fra gårdene rundt. Vi har stupdykket inn i litteraturen og naturen, og har satt sammen menyen etter det. 

 

 

 

Bygget

Det er bygningen som vekker oppmerksomheten først, der det ligger ytterst på Nesoddtangen, en meter fra havet og med utsikt over innseilingen til Oslo.

 

 

 

Takterrassen er på 400m2og restauranten har heldekkende glass mot vannet.

Å sitte inne er nesten som å være ute og fasaden får garantert smakt på opprørt hav under høststormene.

 

– Når jeg tenker på Oslofjorden tenker jeg på brisling og østers, makrell reker og blåskjell. Men jeg tenker også på gode grønnsaker, og vi går heller ikke av veien for godt kjøtt. 

 

 

Tidligere hadde Nesodden sine storbønder. Det var langt mellom husene, med store åkre og beitemarker. I dag er det noen få, men dedikerte småbrukeren igjen, og knapt noen driver med landbruk alene.

 

 

Dag Tjersland har funnet en del gull blant bøndene på halvøya, men har snust på varene lengre sør i fjorden. 

 

– Rosnes på Sande var landets første økologiske gård, som kanskje har landets beste grønnsaker og Mellomdal gård i Drøbak har de beste jordbærene jeg har smakt. 

 

Han legger til at de beste nypotetene kommer fra Grimstad, både fordi det er sant, og for å ikke falle i unåde i barndommens potetblomstrende daler. Og fisken som havner i suppa er bifangst fra lokale fiskere. 

 

 

– Jeg liker å si at suppa er nyskapende. Vi lage suppa av fisk som ellers ville blitt kastet, og vi dekker på en tekanne med litt suppe og lokale urter, og en ren skalldyrkraft, så gjestene kan smake til suppa selv. Selve suppa serverer vi en stor keramikkskål.

Jeg er litt stolt av den retten der, humrer Tjersland.

 

 

Nesodden

Halvøya som engang lå grisgrendt til, og som var åsted for landets mest uorganiserte hyttebygging i fjæra, er i dag på størrelse med en middels stor ny. Det bor 20 000 på Nesodden.

 

Halvparten av dem jobber i Oslo og passerer fasaden til Nesodden hver dag. Mens Oslo tømmes om sommeren, fylles Nesodden av sultne feriegjester. Tangen er knutepunktet alle reiser forbi. 

 

 

– Jeg har lenge ment at Nesoddtangen gård og Signalen er viktige elementer for å utvikle Nesodden.

Og så var vi så heldige å vinne konkurransen, og fikk bygd opp akkurat det stedet jeg ønsket meg, sier Tjersland. 

 

 

 

Signalen baker brød og selger kaffe fra morgenen, åpner takserveringen til lunsj og restauranten til kvelden. Grillmat har en sentral plass sjøbadets meny.

 

En av rettene Tjersland gjorde for APPETITT i utgave 3/2019 er et resultat av en regntung kveldstur i skogen.

Kokken så plutselig en vinbergsnegle, som er mer vanlig å se på menyen i franske restauranter enn i norske skoger.

 

I løpet av 20 minutter havnet 150 snegler i posen, og senere i grytene på Signalen. Vinbergsnegler finnes forøvrig på begge sider av fjorden helt ned mot Sørlandet. Dag Tjersland varsler om flere smaker fra de «Nesoddske» skoger i årene som kommer. 

 

– Jeg er dårlig til å holde på hemmeligheter, men det er minst ett hemmelig ramsløksted jeg ikke har fortalt noen om.

 

 

 

SIGNALEN SJØBAD 

signalensjbad-knb.no/

 

 

Åpningstider

RESTAURANT NEDE

Mandag: stengt

Tirsdag: 16.00 - 22.00

Onsdag-torsdag: 16.00 - 22.00

Fredag-lørdag: 12.00 - 22.00

Søndag: 12.00 - 21.00

 

TAKET:

Kun åpent når fint vær

Mandag - tirsdag : 16.00 - 22.00

Onsdag - torsdag: 14.00 - 23.00

Fredag - lørdag: 12.00 - 00.00

Søndag: 12.00 - 22.00

Pizzaservering frem til kl 22.00

Matservering fra taket frem til kl 21.00

 

BAKERI OG BUTIKK

Mandag: stengt

Tirsdag-søndag 09.00 - 18.00

 

PIZZA TAKE-AWAY

Mandag: Stengt

Tirsdag-torsdag: 14.00 - 21.00

Fredag - søndag: 12.00 - 21.00

 

Vi tar ingen reservasjoner på uteserveringen eller på taket.

Reservasjonen for restauranten nede på knappen under eller telefon 400 29 533.

For større selskaper send epost bestilling@signal1.no

 

ADRESSE

Tangenveien 1, 1452 Nesoddtangen

Telefon: +47 400 29 533

Epost: bestilling@signal1.no

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev