Noe av det beste med norsk mat er de rene og enkle smakene som funker så utrolig godt sammen og fårikål er et stjerneeksempel på hvor få ingredienser som skal til for å få frem magiske smaker sier Simen Vatne.

Mat er mer enn bare en tallerken med råvarer. Det er følelser, historier og nostalgi i følge Truls Torp Karlsen. Begge er forfattere av boka «Skikkelig norsk» og matentusiaster med mye annet godt på merittlista.

I boka deres «Skikkelig norsk» møter vi dem på hverdagsmatplanet og vi kan alle trenge å gi den et løft og også lære mer om å bruke rester. Boka er delt praktisk inn i forskjellige temaer som brødskiver, grønt, fisk, fjærkre, kjøtt, raskt, vaffel til både søtt og salt og tilbehør.
De fleste oppskriftene har minst et tips eller en variasjon.

Råvarene som er brukt tar utgangspunkt våre matvaner og bruksmønstre. Kylling, torsk, laks og kjøttdeig sammen og grønnsaker som gulrot, blomkål, brokkoli og potet blir selvfølgelig å finne i oppskriftene. Men du kan selvsagt fint bytte råvarer med andre og også bruke rester. Boka har et eget morsomt tema med vafler og der finner du en kul oppskrift hvor de har brukt supperester i røra!
Om forfatterne
Simen Vatne er oppvokst i Nord-Norge med et bugnende matfat rett utenfor døren. Interessen for mat startet tidlig, og han har så lenge han kan huske, elsket å stå på kjøkkenet og eksperimentere med råvarer og nye retter. Allerede som elleveåring fikk han mulighet til å jobbe fast på en restaurant i hjembygda, noe han gjorde i fire år.

Simen brenner for det norske kjøkkenet og kortreiste råvarer. Han er ofte ute i naturen og sanker både inspirasjon og ingredienser. Simen har siden han sluttet på videregående skole, jobbet med ulike gründerprosjekter. Etter deltagelsen i MasterChef har han satset 100 % på mat. I dag jobber han som matinfluenser og medvirker i alt ffra reklamer til matserier.
Han jobber også mye med matstyling og 13 oppskriftsutvikling, og tar cateringoppdrag for private selskaper og andre arrangementer. Han vil fremover bruke gründererfaringen sin til nye spennende matprosjekter.
Truls Torp Karlsen født og oppvokst i Sandefjord. Helt fra han var liten, har han vært glad i å tilbringe tid på kjøkkenet. Før han ble stor nok til å være med på matlagingen, satt han gjerne på benken på hytta i Sandefjord og observerte mens bestemor kjevlet deig og syslet med sitt. Dette la grunnlaget for en stadig økende interesse for mat i den lille gutten. Da han fylte elleve år, sa han til moren sin at han ville lage bursdagsmiddagen selv. Det resulterte i en treretters middag til den nærmeste familien.

Med årene har interessen for mat bare vokst. Truls utforsker stadig nye smaker og tilberedningsmetoder, gjerne de som tilhører «fine dining», men det grunnleggende er og blir gleden over det å samle familie og venner til gode opplevelser rundt middagsbordet. Truls er opprinnelig utdannet byggingeniør, og har jobbet som det i fem og et halvt år.
Da MasterChef dukket i Norge, var det ingenting å lure på, her var det bare å melde seg på! Og resten er historie: Truls endte opp med tittelen MasterChef Norge 2020.
I tiden fremover kommer han til å jobbe med å utvikle oppskrifter i kombinasjon med matformidling, gjestespill på restauranter, arrangementer og private cateringoppdrag.
Konseptet «Skikkelig norsk» kan utvikles i det uendelige og det er moro å følge disse talentfulle gutta videre. Boka gir oss en god base for hvordan vi kan få hverdagsmaten bedre og utnytte ressursene på en god måte.
Som de selv uttrykker det: - Skikkelig god mat for meg er når særegenheten i hver enkelt råvare får skinne, sier Simen og Truls mener en god middag kan løfte en ellers kjedelig dag.
Det er Stian Broch - @matografen som har tatt de innbydende matbildene som gjør deg både sulten og inspirert.

Gyldendal
Pris kr 399,-.
Her er noen smakebiter fra boka :

Kalkunfilet med søtpotet, stuffing og tranebærsaus
Når kalkunen stekes til riktig temperatur, blir den utrolig saftig og delikat. Denne oppskriften passer fint til alle typer fugl.
600 g kalkunfilet
1 ss solsikkeolje, til steking
salt og pepper
Søtpotetpuré
800 g søtpotet 4 ss smør
Salt
Sett ovnen på 120 °C. Del kalkunfileten slik at den har tykkelse på ca. 3 cm. Brun kalkunen i en stekepanne på middels sterk varme i litt olje. Ha på salt og pepper og stek videre i ovnen i ca. 20 minutter til kjøttet har en kjernetemperatur på 63 °C. La hvile i 10 minutter før servering.
Stuffing
125 g bacon, i små terninger
200 g sjampinjong, i små terninger
1 løk, finhakket
1 ss solsikkeolje, til steking
1 bunt kruspersille,
finhakket salt og pepper
Stuffing
Stek bacon, sopp og løk i en panne med litt olje til det er gyllent. Tilsett persille mot slutten og smak til med salt og pepper.
Tranebærsaus
250 g ferske eller frosne tranebær
150 g demerarasukker
1 dl kyllingkraft
1 appelsin, saften av salt
Ha alle ingrediensene i en kjele og kok i 15–20 minutter. Kjør med en stavmikser og sil sausen. Smak til med salt.
Søtpotetpuré
Skrell søtpoteten og kutt den i terninger. Kok terningene i lettsaltet vann til de er møre. Ta vare på litt av kokevannet, hell av resten. Kjør søtpoteten i en blender med smør, salt og litt av kokevannet, eller bruk en stavmikser. Kjør til glatt puré og spe med kokevannet til ønsket konsistens.

Kleppsuppe
Kleppsuppe er en middagsrett som stammer fra Trøndelag og Nord- Norge. Retten var veldig vanlig før i tiden, men er blitt mindre alminnelig å se på middagsbordene nå. Kleppsuppe er en søt melkesuppe med melboller som fort kan bli populær igjen!
5 dl hvetemel
5 dl helmelk
2 egg
4 ss sukker
1 ts salt
1 1⁄2 liter melk
2 dl sukker
kanel
Bland hvetemel, egg, sukker, salt og melk til en fast deig. Kok opp melk og sukker. La melken holde seg rett under kokepunktet. Form små boller, legg dem i melken og la trekke i 10 minutter. Server med litt sukker og kanel på toppen.

Skolebrød-vaffel
Skolebrød og vaffel er to ting de aller fleste har et nostalgisk forhold til, og nå har vi slått disse sammen! Kombinasjonen av myk bolle, god stekeskorpe, vaniljekrem, melis og kokos er rett og slett fantastisk.
50 g smør
500 g hvetemel
1⁄2 dl sukker
1⁄4 ts malt kardemomme
2 dl melk
25 g gjær
5 dl vaniljekrem
250 g melis vann, til ønsket konsistens
100 g kokosmasse
Skjær smøret i terninger. Bland hvetemel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt i en kjøkkenmaskin, eventuelt for hånd i 15 minutter. Tilsett smørterningene og elt videre i 10 minutter, eller til deigen er elastisk og myk. La deigen heve til det dobbelte med et kjøkkenhåndkle over.
Bak ut deigen og del den i 12 boller. Kjevl bollene ut til 1 cm tykkelse og la stå i 15 minutter. Stek i vaffeljern til de er gylne. Bland melis med vann til en tykk glasur. Smør på melisglasur og dryss med kokos på samme måte som et vanlig skolebrød. Topp med ønsket mengde vaniljekrem.
