Matnytt Stjernedryss til Norge!

Stjernedryss til Norge!>

Da er de årlige Michelin-stjernene delt ut og det ble stjernedryss til Norge i år. Vi gratulerer alle de som fikk stjerner og de som beholdt sine. Her er oversikten over de nordiske landene:

 

1 STJERNE:

À L´aise, Oslo > NY

Mon Onckle, Oslo > NY

Stallen, Oslo > NY

Sabi Omakase, Oslo

Savage, Oslo > NY

K2, Stavanger > NY

Sabi Omakase, Stavanger

Under, Lindesnes

Bare, Bergen

Statholdergaarden, Oslo

Kontrast, Oslo

Speilsalen, Trondheim

Fagn, Trondheim

Credo, Trondheim

Hot Shop, Oslo

Schlâgergården, Oslo

Lysverket, Bergen

Hyde, Oslo

 

2 STJERNER:

RE-NAA, Stavanger

 

3 STJERNER:

Maaemo, Oslo

 

1 STJERNE  DANMARK:

ARO, Odense

Domæne, Herning

Grand Royal, Vejle

Tri, Agger

Villa Vest, Lønstrup

 

2 STJERNER DANMARK:

Koan, København

 

3 STJERNER, DANMARK:

Geranium, København

Noma, København

 

1 STJERNE, FINLAND:

VÅR, Porvoo

 

1 STJERNE, ISLAND:

Moss, Grindavik

 

1 STJERNE  SVERIGE:

Grand Royal, Mölnlycke

 

2 STJERNER, SVERIGE:

AIRA, Stockholm

 

3 STJERNER, SVERIGE:

Frantzén, Stockholm

 

Michelinguiden - også kalt Guide Michelin eller Guide Rouge,  er en serie bøker med rødt omslag som årlig blir utgitt av Michelin. De inneholder blant annet anbefalinger av gode restauranter og hoteller. Guiden er best kjent for å gi gode restauranter én, to eller tre stjerner. Dette gjøres ved at inspektører sendes ut anonymt for å bedømme smaken og kvaliteten på maten og personalets kunnskaper og opptreden. Å ha en eller flere stjerner gir høy status innen restaurantbransjen.

 

Michelinguiden ble første gang utgitt i 1900 i Frankrike av brødrene André og Edouard Michelin for å hjelpe bilister å finne veien, få service til bilen og et hotell å sove på. Guiden var gratis fram til 1920. Ifølge en historie fortalt av Michelin-brødrene begynte de å ta betaling da en bunke av guidene ble funnet som støtte for et arbeidsbord i et verksted. Dette viste ifølge brødrene at en gratis katalog ikke ville bli tatt seriøst.

 

I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 1930-tallet. Omslaget på guiden var opprinnelig blått, men skiftet i 1931 til rødt slik vi kjenner guiden i dag.

 

Etter hvert som biltrafikk ble vanligere ble stjernesystemet videre utviklet, og guider for andre land ble introdusert. I dag er det 12 forskjellige utgaver av Michelinguiden, og tilsammen inneholder den oppslag om mer enn 45 000 hoteller og restauranter i Europa. Det utgis nå en nasjonal enkeltstående guide for landene: Frankrike, Storbritannia, Irland, Østerrike, Spania, Portugal, Benelux dvs. Belgia, Nederland og Luxembourg, Italia, Tyskland og Sveits, i tillegg til «Main Cities of Europe» som dekker de største byene i Europa. De første guidene som dekker byer utenfor Europa ble for første gang publisert i 2005 for New York og i 2006 for San Francisco. Det er senere publisert guider for Tokyo og Los Angeles.

 

***.Tre stjerner – «utrolig godt kjøkken, verdt en egen reise»

** To stjerner – «usedvanlig god matlaging, verdt en omvei»

* En stjerne – «en svært god restaurant i sin kategori»

 

Bib Gourmand – nivået under stjerne – «god mat til en moderat pris»

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev