Årets unge kokk er en rekrutteringsarena mot verdens vanskeligste kokkekonkurranse; Bocuse d’Or. Fire kandidater fra Stavanger, Lofoten, Trondheim og Oslo skal konkurrere om tittelen 18.september i Stavanger.
Samme dag som Årets kokk arrangeres Årets unge kokk 2023. En jury fra Bocuse-akademiet har pekt ut de fire unge kandidatene. Denne konkurransen retter seg mot kokker under 25 år og Bocuse-kokkene vurderer kandidatene først og fremst på bakgrunn av fagkunnskap og originalitet, arbeids- og konkurranseerfaring og hvilke tanker kandidaten gjør seg om fagets utvikling.
– For at norske kokker skal fortsette å hevde seg på pallen i Lyon, så er det avgjørende at vi starter tidlig med å rekruttere unge kokketalenter som får muligheten til å bygge seg en solid konkurranseerfaring. På den måten løfter vi kokkefaget, næringen, de gode råvarene og den norske matkulturen, forklarer Christopher Davidsen, faglig leder for Bocuse-akademiet.
Årets unge kokk ble for første gang arrangert i 2019. Vinneren ble Aleksander Løkkeberg Vartdal, og han er i år en av finalistene i Årets kokk.
Den ydmyke bakte poteten og Norsk Rødt Fe
Temaet for årets kvalifisering var klassikere. På menyen stod klassiske norske råvarer som potet, meieriprodukter og løk, i tillegg til høyrygg av Norsk Rødt Fe og grønnsaker fra ambisiøse norske produsenter. De utvalgte råvarene har vært sentrale i det norske kjøkkenet i all tid, og utgjør en viktig del av vår tradisjonelle matkultur. Blant annet måtte kandidatene presentere en moderne vri på 80-talls klassikeren bakt potet.
Ganefryden, eller amuse-bouche på fransk, er den lille smakebiten som vekker nysgjerrighet og forventning i store måltid. Den forteller om restaurantens ambisjoner, og gir hint om hva en kan forvente av kokken. Årets ganefrydoppgave var å gjenskape og oppdatere bakt potet til vår tid.
– I søknaden om å få delta måtte de unge kokkene modernisere norske klassiske råvarer, og resultatene var veldig overbevisende. De fire kandidatene ble valgt ut på bakgrunn av fagkunnskap og kreativitet i oppskrifter og presentasjon. Jeg gleder meg til å følge dem på veien til Årets unge kokk-finalen i september. Forhåpentligvis ser vi dem også igjen i Årets kokk om noen år, sier Geir Skeie, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.
Dette er kandidatene til Årets unge kokk 2023:

Fra venstre: Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg, Petter Harbo Soma, John Sebastian Hornslien og Eli Anne Sundset
Navn: Eli Anne Sundset
Alder: 23 år
Arbeidssted: Kokk, To rom og kjøkken, Trondheim
Eli Anne Sundset var commis til Håkon Solbakk da han vant sølv i Årets kokk 2021 og hun var med som medhjelper på teamet til Filip Bendi i opptakten til Bocuse d’or i Lyon.
– Dette yrket har utallige smakskombinasjoner og sammensetninger som man stadig lærer nytt om. For eksempel å ta i bruk gamle konserveringsmåter som man gjør en moderne vri på og får til mye spennende med, sier Sundset
Navn: Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg
Alder: 24 år
Arbeidssted: Kokk, Thon hotel Lofoten, Svolvær
Siriyaporn har et sølv fra Årets unge kokk i 2021, sølv i NM i kokkekunst og har siden 2021 vært en del av det norske kokkelandslaget. Hun jobber som kokk på Thon Hotel Lofoten.
– Jeg ønsker å utvikle meg i faget og elsker å utfordre meg selv. Jeg har lyst til å stå frem som et forbilde for unge kvinnelige kokker og vise at man må tørre å satse på sitt talent, og ikke minst vise hva jeg kan.
Navn: John Sebastian Hornslien
Alder: 24 år
Arbeidssted: Kokk, Hotel Bristol, Oslo
John Sebastian Hornslien fikk 3. plass i Carl Evensen challenge og vant Thon-messens lærlingkonkurranse i 2022 og i 2023. Nå jobber han som kokk ved Hotel Bristol.
- Jeg liker å utfordre meg selv, være kreativ, arbeide i høyt tempo med presisjon og ønsker å være med å utvikle faget ved å inkludere og motivere de rundt meg.
Navn: Petter Harbo Soma
Alder: 22 år
Arbeidssted: Kokk Tango, Stavanger
Petter Harbo Soma har tidligere vær lærling ved RE-NAA og fikk bronse i 2022 NM i kokkekunst.
– Med en far som kokk er jeg oppvokst med matglede i ryggmargen, og med et fokus på å gi mye av meg selv på jobb. Mange av de beste minnene mine husker jeg bedre, og har fått en nostalgisk tilknytning til, på grunn av maten vi spiste - om det var gleden over å spise klassisk god mat med familien, eller hvor spesielt og spennende det var å gå på restaurant å prøve noe helt nytt.
Stavanger som vertsby
Stavanger var Norges vertsby da Bocuse d’Or Europe i 2008 hadde sin første kontinentale kvalifiseringskonkurranse. Dette var en nøkkelbegivenhet i Stavangers internasjonale status som matby. Som etablert matregion, med kokker i verdensklasse, flere av Norges beste restauranter og kokkeskoler, er regionens kokkemiljø et perfekt vertskap for slike konkurranser.
Årets kokk og Årets unge kokk arrangeres i et samarbeid med Stiftelsen Norsk Gastronomis partnere i privat næringsliv, samt Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskommune.
Om Stiftelsen Norsk Gastronomi:
Stiftelsen Norsk Gastronomi organiserer det nasjonale uttaket, Årets kokk, og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsens formål ut over kjerneformålet som handler om talentutvikling gjennom konkurranser, er å dele kunnskap om mat og matlaging, og styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme i bransjen og samfunnet for øvrig.