Matnytt Tips fra WEBER

Tips fra WEBER > Slik rengjør du grillen til høsten

Nå er det den tiden igjen, da bladene begynner å skifte farge og lufta får et skarpt drag. Mens mange forbinder grilling med sommer, forbinder de gjerne rengjøring av grillen med høsten.

 

Det gjør vi også, men vi liker å kalle rengjøringen ”klargjøring til høst- og vintergrilling”. For selv om temperaturen faller og dagene blir kortere, trenger man ikke å stue vekk grillen nå.

 

Det er nå grillen bør brukes til å røke, grille lam og så mye mer. Bare vent til du har rengjort grillen, da skal du se at det fort blir fristende å fyre den opp igjen.

 

 

SLIK GJØR DU

 

Gassgrill

 

Skrap bunnen

Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen, noe som kan gi oppflamminger og i verste fall fettbrann. Slik kommer du” til bunns” i rengjøringen:

 

Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester. Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe, for eksempel Weber rengjøringssett til gassgrill, for å skrape løs fett og smuss i bunnen av grillen. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann, ikke såpevann.

 

Børst risten

Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann, kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen.

 

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann.

 

Hvis grillen har støpejernsrist, kan du med fordel også spraye risten med Weber BBQ Oljespray etter at du har rengjort den. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate slik at du er klar til neste grilling.

 

Bytt oppsamlingsformen

Hvis oppsamlingsformen under grillen er tilsmusset av fett og kjøttsaft, er det på tide å skifte ut aluminiumsformen og vaske holderen med såpevann.

 

Rengjør brennerrørene

Når grillen er kald, er turen kommet til brennerrørene. Rengjør rørene med en børste som ikke inneholder fettrester fra grillristen, da fettet tilstopper hullene i rørene. Det er en god idé å ha to grillbørster,  én til brennerrørene, og én til risten. Når du rengjør brennrørene må du alltid børste på tvers, mot utsiden.

Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull. Børst også grillens Flavorizer Bars fri for fett og smuss.

 

Rengjør lokket

Tørk grillen på utsiden med en oppvridd mikrofiberklutklut. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller. Alle deler som er fremstilt av emalje kan med fordel renses med Weber Grillrens Utvendig emalje, som gir en flott og blank overflate.

Tørk så av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann.

 

Til rengjøring og vedlikehold av gassgrill av rustfritt stål, kan du med fordel spraye overflatene med Weber Grillrens Rustfritt Stål. Produktet gjør det enklere å holde de rustfrie ståloverflatene rene og blanke – samtidig som den beskytter overflatene mot overflaterust.

 

Sjekk gassen

For å unngå at det siver gass ut fra tilkoblingene eller monteringene på gassgrillen, er det viktig å kontrollere gasslangen og manifolden, gassfordeleren i den ene enden av slangen for lekkasjer og skader et par ganger i året. Begge skal være helt tette når du griller.

 

Slik gjør du det:

Kontroller hele gasslangen for rifter. Hvis du finner den minste overfladiske rift, må du skifte ut slangen.

Hvis du er i tvil om slangen lekker, kan du teste dette med såpevann. Smør blandingen på slangen, litt om gangen.

Hvis det dannes bobler, er det en lekkasje og du må skifte ut slangen.

 

Åpne gasstilførselen før du kontrollerer manifolden, gassfordeleren for lekkasjer. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden. Eller du kan smøre såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Dannes det bobler, må du skifte ut manifolden.

 

Kullgrill

 

Skrap bunnen

Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger. Slik kommer du "til bunns" i rengjøringen:

 

Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester. Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe.

Skyll så bunnen med rent vann, ikke såpevann. Skift ut dryppformen som du evt. har stående i grillen til oppsamling av fett og kjøttsaft.

 

Børst risten

Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann, kun en godgrillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen. Fjern eventuelle matrester fra kullristen i bunnen av grillen.

 

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30-60 sekunder.

Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. Etter at du har rengjort risten, kan du med fordel spraye risten med Weber BBQ Oljespray. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate, slik at du er klar til neste grilling.

 

Tøm oppsamleren

Hvis grillen har askeoppsamler eller askeskuff, bør du børste den ren eller ta den ut og tømme den.

 

Tørk lokket

Tørk grillen på utsiden med en mikrofiberklut oppvridd i såpevann, og gni godt slik at overflatene blir rene. Alle deler som er fremstilt av emalje, kan med fordel renses med Weber Grillrens til utvendig emalje, som gir en flott og blank grill. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden – her hjelper det tynne fettlaget til med å isolere grillen slik at du får en bedre forbrenning når du griller.

 

Kast

Hvis du ønsker optimal forbrenning i kullgrillen, bør du skifte ut briketter, kull og opptenningsblokker hvis de har vært oppbevart for lenge med mindre du har oppbevart dem tørt.

 

Pulse elektrisk grill

Webers elektriske grill Pulse, er enkel å rengjøre. Bunnen og lokket er laget av støpt aluminium, som er lett å tørke av.

I tillegg kan den uttakbare bunnen av grillen vaskes i oppvaskmaskinen etter bruk. Det er viktig å holde grillen ren for fett og skitt som da dette kan redusere grillens ytelse. Slik rengjør du Pulse:

 

Bli kvitt fett og skitt 

Forsikre deg om at grillen er avslått og avkjølt. Koble fra kontrollpanelet og fjern det ved å trekke det forsiktig fra side til side til det løsner fra monteringsbeslaget. Fjern det uttakbare fettbrettet ved å trekke det fremover.

 

Kontroller om det er fett i dryppformen i oppsamlingsbrettet. Kast dryppformen om nødvendig og erstatt det med et nytt.

Sett alle delene tilbake på plass.

 

Rengjør grillristen 

Når grillen er varm er det lettere å fjerne matrester og skitt fra tidligere bruk av grillen. Det er deilig å begynne grillingen på en ren grill. En ren grillrist forhindrer også at maten fester seg til risten når du griller. Fjern overflødig fett og matrester med tørkepapir. Skru grillen på maks og lukk lokket. La grillen varme seg opp i ca. 15 minutter.

Børst den varme grillen med en grillbørste. Hvis grillen er veldig skitten, gjenta rengjøringen som ovenfor.

 

Rengjøring av lokk og bunn 

Fettet som samler seg i grill-lokket og bunnen kan løses opp og fjernes med et fettoppløsende vaskemiddel, en kjøkkensvamp og varmt vann. Hvis skitten sitter godt anbefales Webers grillrens for Q og grillrister, som sprøytes på innsiden av lokket når grillen er kald og tørkes av med en vridd klut. Bunnen kan vaskes i oppvaskmaskinen, men sørg for at det er så lite fett og skitt som mulig før den vaskes.

 

Slik gjør du det:

 

Fjern kontrollpanelet på fronten

Ta opp grillristen

Skru av varmeelementet

Rengjør bunnen for matrester, viktig at det er svært lite matrester igjen

Trekk bunnen opp og sett den i oppvaskmaskinen

 

Alle griller bør vaskes regelmessig, på lik linje med at du vasker bilen. Weber Pulse tar ikke skade av å vaskes med en myk vaskebørste. Husk bare å tørke av den og deretter behandle den med riktig grillrenseprodukt.

 

 

Rengjøring av kontrollpanelet

Tørk kontrollpanelet av med en mikrofiberklut fuktet med vann. Ikke bruk rengjøringsmidler eller stålbørster, da dette vil skrape overflaten. Bruk aldri glassrens på plast. Det vil skade overflaten.

 

Oppbevaring av kontrollpanelet

La kontrollpanelet og temperatursensorene avkjøles før du tørker av dem. Oppbevar kontrollpanelet og iGrill-sensorene innendørs i den medfølgende oppbevaringsboksen.

 

Husk alltid at du må sette på trekket når grillen er kald!

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev