FOTO Opplysningskontoret for brød og korn og matprat
oktober 2022
Brød med pålegg er en matrett som har mange internasjonale variasjoner. Her er 7 smørbrød man kan spise for å markere Verdens brøddag 16. oktober. Mange opplever den trauste brødskiven med pålegg som en norsk matrett. Men blingsen er faktisk ganske internasjonal.
– Den norske brødskiven er kanskje ikke så erkenorsk som man skulle tro. I land fra hele verden finnes det sterke tradisjoner for sandwicher der lokale råvarer kombineres med brød, sier matfaglig rådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.

I anledning Verdens brøddag 16. oktober har hun sammen med daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn laget en liste over påsmurte brødskiver fra mange land som man kan spise for å markere Verdens brøddag.
– Alle disse kan man fint lage med typisk norske brød. Enten kan man svinge innom bakeren for å plukke med seg et ekstra godt brød, eller man kan bake selv, sier Nordbø.

Listen over internasjonale smørbrød spenner helt fra USA til Japan, med både kjente og ukjente smakskombinasjoner.
BLT-sandwich fra USA
En klassisk sandwich som har blitt populær langt utenfor de amerikanske landegrensene. Forkortelsen står for bacon, lettuce, tomato - som sammen med en deilig majonesdressing er hovedingrediensene i sandwichen.
Rugbrød med leverpostei fra Danmark
Danskene elsker sitt mørke rugbrød - som i tillegg til god smak har gode helseeffekter fra det sunne rugkornet. Et ekte godt dansk smørrebrød lager du med hjemmelaget leverpostei, men en god leverpostei fra butikken kan være en smart snarvei. Serveres sammen med rødbetsalat og bacon.
Afternoon tea sandwich fra England
Det blir ikke en riktig britisk afternoon tea uten de trekantede sandwichene med pålegg. Vi har laget tre forskjellige: En med agurksalat, en med egg royal og en med røkelaks.
– Skal du følge britisk afternoon tea-standard, lager du dem med hvitt brød og skjærer av skorpene, men de metter bedre om du lager dem av grovbrød med skorpen på, sier Torunn Nordbø.
Bruschetta med skinke fra Italia
En skive tørt brød kan bli til en italiensk delikatesse på 1-2-3. Alt du trenger å gjøre er å steke skivene sprø i stekepannen, gni dem inn med et hvitløksfedd og legge på spekeskinke og tomatsalat.
– Skal du lage mange, kan du også pensle dem med olivenolje og steke dem sprø i stekeovnen, sier Anette Fjelleng Hansen.
Smörgåstårtar i porsjonsform fra Sverige
Dette er en sandwich for store anledninger: Svenskenes overdådige smörgåstårta, laget i porsjonsstørrelser. Disse inneholder loff, eggesalat, skinke og ostekrem - og er pyntet til fest med urter og spiselige blomster.
Tonkatsu sando fra Japan
Japan har mye mer enn sushi å by på. De har for eksempel tonkatsu sando - en sandwich med panert svinenakke, finstrimlet kål og tonkatsusaus. Dette er en sandwich så god at du kan servere den når du får gjester
Croque monsieur fra Frankrike
Dette franske ostesmørbrødet er laget med rikelige mengder skinke og ost. På toppen: En mektig god hvit saus med ost og sennep. Smørbrødet kan også lages med speilegg i tillegg, i såfall kalles det croque madame.

Brød metter hele verden
Verdens brøddag feires 16. oktober hvert år, for å markere viktigheten av brød som mat. Råvaren korn er næringsrik, har lavere klimapåvirkning enn annen mat, gir mye kalorier per arealenhet og kan mette mange mennesker.
– I tillegg er korn den eneste matvaren av global betydning som kan spises i samtlige kulturer og religioner i verden. Brød er derfor et viktig virkemiddel når verden jobber for å redusere sult, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Du finner oppskrifter her >
oppskrift/blt
oppskrift/grovt-rugbrod-med-hjemmelaget-leverpostei
oppskrift/sandwicher-til-afternoon-tea
oppskrifter/gjester/bruschetta-med-skinke
oppskrift/smorgastarta-i-sma-porsjonsstykker
oppskrifter/kos/sandwich-med-tonkatsu
oppskrift/croque-monsieur
oppskrift/croque-madame-2