Matnytt Vinnere av Matprisen fra hele verdikjeden

Vinnere av Matprisen fra hele verdikjeden>

Kolonihagen vant Matprisen 2023! «Kolonihagen gir oss mer miljøvennlig mat i butikkhyllene! Det kan være vanskelig for kvalitetsbevisste økoprodusenter å komme inn i dagligvaremarkedet, selv om etterspørselen etter økologisk mat er økende. Derfor er Kolonihagen så viktig – fordi de gjør det enkelt for oss å velge økologiske varer i hverdagen» sier Ingrid Kleiva Møller fra Matprisens jury. Kontroversielle, store og små, under Matprisen 2023 ble et bredt spekter av aktører i verdikjedene for mat og drikke kåret til vinnere.

 

Mangfoldig utvalg av vinnere under Matprisens tiårsjubileum

 

Mandag 13. november ble tiende utgave av Matprisen avholdt på Sentralen i Oslo. Under prisutdelingen ble åtte vinnere ropt opp på scenen til stor jubel fra salen.

 

Prisutdelingen Matprisen hedrer alle dem som jobber for å endre matsystemer i mer bærekraftig retning og som bidrar til å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Matprisen favner hele næringskjeden fra bonde til butikk. Juryleder Ingrid Kleiva Møller peker på at i et krevende marked for mange næringer er det desto mer imponerende de som faktisk tar bærekraftige matvalg:

 

«Det er tøffe tider for de som lager maten vår, og det har ikke blitt enklere å ta bærekraftige valg. Derfor er det så viktig å fortelle historiene om de flinke folka som har gått foran og valgt bærekraftige metoder, eller lærer oss viktige sammenhenger i matsystemet.»

 

Hovedprisen gikk i år til Kolonihagen som ble rost av juryen for «mot og oppfinnsomhet og en vilje til å gripe inn i etablerte rammer og kreve en endring». Kolonihagen er for de fleste kjent som en merkevare i REMA1000s butikker, men har en lang historie som aktør som har ønsket å tilby et mer bærekraftig vareutvalg.

 

Vinneren av Årets formidler ble i år Marit Kolby. Juryen applauderte prisvinnerens evne til å nå ut til grupper som tradisjonelt ikke bryr seg om ernæring eller forstår sammenhengene mellom mat, helse og miljø.

 

«Vi nordmenn vet stadig mindre om hvor maten vår kommer fra, og er lette ofre for matindustriens knep for å få oss til å kjøpe mer ultraprosessert og næringsfattig mat. Derfor er personer som Marit Kolby så viktig – som kan gi oss upopulære sannheter om hva slags mat vi spiser, og gi oss gode argumenter for å velge råvarer og lage maten vår selv» sier juryleder Ingrid Kleiva Møller.

 

Prisen Årets kjøkken gikk i år til restauranten Til Elise fra Marius på Helgelandskysten. «Årets pris går til et kjøkken som demonstrerer at råvarer trenger ikke å reise langt, og at kokkekunst og lokale krefter sammen blir noe mer» leste prisutdelerne Arne Brimi og Liz Buer opp på scenen.

 

«Lokale forbindelser mellom jordbruk og fine dining har vært sentralt for Matprisen siden 2014. Ikke fordi det er den eneste veien bønder og kokker møtes, men fordi slike steder er forbilder for både andre serveringssteder og for hobbykokker hjemme på sine kjøkken. Disse aktørenes bærekraftige valg får ringvirkninger. Årets vinner viser veldig tydelig verdien av å bruke lokale ressurser, både menneskelige og råvarene i matserveringen» sier jurymedlem Mikael Svensson, som driver Restaurant Kontrast og Avalon i Oslo.

 

En annen vinner som knytter lokalt, bærekraftig matproduksjon sammen med kvalitetsrestauranter er Dagens, vinneren av Årets salgskanal. Juryen roste vinneren for å skape verdikjeder som vektlegger miljø, kvalitet og rettferdig handel på én og samme gang.

Årets vinnere og juryens begrunnelse

 

Matprisen: Kolonihagen

Årets vinner av Matprisen har satt sitt preg på matnorge. Fra den spede begynnelsen har vinneren vært drevet av et ønske om å endre hva vi spiser og drikker her til lands. Til det kreves det mot og oppfinnsomhet, en vilje til å gripe inn i etablerte rammer og kreve en endring. Det har de også lykkes med. Årets vinner er inkluderende og ambisiøs, og viser med all tydelighet at bærekraftig mat og drikke ikke er utopisk. Med tiden har årets vinner kolonisert hyller i dagligvaremarkedet og med det gitt norske forbrukere tilgang til økologiske produkter også i en travel hverdag. Vinneren av Matprisen er Kolonihagen.

 

 

 

Årets kjøkken: Til Elise fra Marius

Prisen Årets kjøkken anerkjenner at det kulinariske aspektet av maten, har en betydning. Restauranter og serveringssteder som legger det lille ekstra i å servere kreative og smaksrike retter, er forbilder for mange, både profesjonelle og hobbykokker. Årets pris går til et kjøkken som demonstrerer at råvarer trenger ikke å reise langt, at kokkekunst og lokale krefter sammen blir noe mer. De fortjener ros for å vise at bonden og kokken bør være som allierte heller enn to parter avkoblet fra hverandre. Fra juryen til årets vinner melder vi at dette kjøkkenet er unikt! Årets vinner er Til Elise fra Marius!

 

 

 

Årets produsent: Solhatt økologiske hagebruk

Årets vinner er en aktør som har funnet sin plass i det store kretsløpet. De bidrar med noe livgivende og grunnleggende for vår matproduksjon, som vi lett glemmer og heller ikke er bortskjemte med her i landet. Samarbeid og utvikling til glede for store og små er noe som kjennetegner årets vinner, og vinneren har uten tvil bidratt til å øke mangfoldet og tilgjengeliggjøre økologiske og bærekraftige produkter her i det kalde nord. De har løftet mange og med alt de kan by på, gitt andre også en plass i solen. Dypt nede i jorda spirer stadig nytt liv, og man kan takke årets vinner for at det blomstrer i mang en hage og åker. Vi bøyer oss i pollenstøvet og tar av oss hatten for årets vinner, Solhatt økologiske hagebruk!

 

 

 

Årets storkjøkken: Coor

Prisen Årets storkjøkken hedrer dem som tar grep på vegne av oss andre. Vinneren serverer bærekraftige måltider som både mennesker og miljøet har glede av, enten det er i valg av råvarer eller i å redusere matsvinn. Vinneren formidler tydelig for de som spiser hos dem hvilke klimavalg man har, noe som skaper økt bevissthet hos kundene om hvilken betydning våre handlinger kan ha. Å være mange som jobber sammen om det samme målet betyr stor miljøgevinst. Når alle kantineansatte jobber sammen med samstemt bærekraftssang, er det ikke rart at årets vinner heter Coor!

 

 

 

Årets salgskanal: Dagens

Effektiv og ærlig formidling av både råvarer og informasjon om hvordan de er framskaffet, er to ting som kjennetegner årets vinner. Vinneren av denne prisen er en aktør som bidrar til å endre mange menneskers mat- og drikkevaner gjennom å legge til rette mer direkte og rettferdig handel. Metoden er å finne kortere veier mellom den som sanker, dyrker og på annet vis skaper råvarene til de som skal tilberede dem og servere dem. Det er dags for å finne nye veier fra åkeren, fjøset, og fra fjæra til storkjøkkenet, og det er akkurat det årets vinner gjør. Det burde være dagligdags. Vinneren av Årets salgskanal er Dagens!

 

 

Årets formidler: Marit Kolby

Verden er et komplisert sted. Å gjøre viktige budskap forståelig, det er en sentral egenskap for vinneren av denne prisen, som lander midt i smørøyet. Prisvinneren når ut til flere enn de som i utgangspunktet bryr seg mest eller allerede er enig i budskapet, og skaper forståelse for at maten vi spiser er mer enn forsiden på forpakningen i butikken. Dette bemyndiger meg og deg til å faktisk ta de matvalgene som er bra både for egen kropp og for vår felles klode. Gjennom å uredd kaste seg inn i det offentlige ordskiftet, har vinneren fortalt en annen sannhet enn den vi blir presentert for på reklameplakatene. Vinneren av Årets formidler er en som setter tæring etter ernæring, og navnet hennes er Marit Kolby!

 

 

Debioprisen: Opaker gård

Økologi er sentralt for utdeling av Debioprisen, og er det noe årets vinner gjør, er det å dele sitt syn på hvordan man kan revitalisere lokale kretsløp og skape en sunn matjord. Årets vinner kjennetegnes av en omtanke for hele mennesket, og de ser at skal man skape noe må det gjøres sammen med andre. Ved raust og åpent å dele av sin innsikt og være gode forbilder for sin måte å drive på, gjør vinneren flere i stand til å forstå nye sammenhenger og kunne ta informerte valg. Landbruket er en levende del av vårt samfunn, og det er i alle høyeste grad årets vinner et eksempel på. Årets vinner er Opaker gård!

 

 

Årets utfordring: BAMA

Vi har et tradisjonelt selvbilde av oss i Norge som et selvforsynt folk som klorer oss fast her på tross av karrige fjell, sure vinder og kalde vintre. Virkeligheten er nok ikke så enkel og heller ikke så dyster. Landskapet er vakkert, det tempererte og subarktiske klimaet gir oss de mest smaksrike jordbær, poteter og epler når de er i sesong, mener vi, men selvforsynt er vi slett ikke. Ansvaret for det siste hviler på flere enn årets vinner, men det er en kabal hvor to av delene som får det hele til å gå opp er 1) rimelig pris for arbeidet bønder gjør og 2) verdikjeder som løfter de lokale råvarene når de er i sesong.

 

Men det som utgangspunkt, er det ingen grunn til at norske økologiske epler ikke skal selges som økologiske, at norske epler i sesong må konkurrere mot utenlandske, eller at tradisjonelle eplesorter skal skrotes for lisensierte nye. For å nevne ett eksempel.

 

Denne høstens jordbruksnyheter har vært preget av bønders fortvilelse over et grossistledd som ikke gir dem tilgang til markedet, som refuserer gode råvarer på grunn av skjønnhetsfeil, som gir en dårligere pris enn planlagt – og som gjør det vanskeligere for oss å finne norsk frukt og grønt i butikken.

 

Vi som får våre epler fra butikken, vi er prisgitt det som selges der. Det er enkelt å skylde på forbrukere, men forbrukermakten er faktisk begrenset.

 

Årets utfordring går til BAMA. Juryen oppfordrer selskapet til å legge mer vekt på sitt samfunnsansvar for å sikre at gode, norske råvarer havner på kjøkkenbordene våre. Dette ansvaret er ikke å selge billigst mulig mat – for det vet vi er et nullsumspill som til slutt underminerer livsgrunnlaget vårt. Det felles samfunnsansvaret handler om å sikre at vi kan produsere mer mat som vi kan leve av her i landet og at denne maten når fram til alle de som bor her.

 

 

KokkeKarlas stipend: Eli Anne Rosvold Sundset

Matlaging startet som en hobby for årets mottaker av stipendet. Med bakgrunn fra gård i Leksvik i Indre Fosen, lærte hun fra tolvårsalderen å lage ost, gomme, rømme og smør fra bunnen av på familiens seter. Gjennom ungdommen var det baking hun interesserte seg mest for. Senere skulle dette utvikle seg til en egen livsstil med stor kjærlighet for kokkeyrket. I dag er hun 23 år med erfaring fra Fagn i Trondheim og som konkurransekokk. Tidligere i år ble hun blant annet kåret til Årets unge kokk!

 

Interessen for kvalitetene ved lokale råvarer, og et ønske om å være et forbilde for yngre kokker, er årsaken til at juryen valgte nettopp denne kandidaten til å motta KokkeKarlas stipend. Hun framhever kokkeyrket som et kreativt fag og et yrke som er nødvendig over hele kloden, og vil benytte stipendet til å reise til Frankrike og Danmark for å utvikle seg som kokk.

 

Navnet på mottakeren er stipendet er Eli Anne Rosvold Sundset. Juryen gratulerer og ønsker deg lykke til!

 

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.

 

Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom prisutdelingen skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev