FOTO Jonas Haarr Friestad og Tom Haga
Oktober 2021
Av fem sterke finalister, gikk Filip August Bendi seirende ut av konkurransen Årets kokk, og blir dermed Norges neste kandidat i den internasjonale Bocuse d’Or-konkurransen. Andrea Svendsen vant den spennende Årets unge kokk-duell.
Filip August Bendi skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Budapest i 2022, og i verdensfinalen Bocuse d’Or i Lyon i 2023. Med seg på teamet hadde Filip August Bendi med seg coach Øyvind Dalelv og commis Martine Espeland .
Menyene til Team Bendi
FAUNA RINGSAKER
HAVETS FAUNA
Her legges komponentene på bærefatet som skal bæres foran dommerpanelet.
HAVETS FAUNA
Det var et internasjonalt topplag som bedømte årets fem kandidater: Ronni Mortensen (Geranium, sølvvinner i Bocuse d’Or 2021), Serge Vieira (president Team France 2021), Kari Innerå (Brasserie Rivoli), og de norske Bocusekokkene Eyvind Hellstrøm, Lars Erik Underthun, Bent Stiansen, Tom Victor Gausdal, Sven Erik Renaa, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes, Ørjan Johannessen og Christian André Pettersen. Krister Dahl (Compass Group) og Kjetil Gundersen (BAMA) var kjøkkendommere.
HAVETS FAUNA
Det var et internasjonalt topplag som bedømte årets fem kandidater: Ronni Mortensen (Geranium, sølvvinner i Bocuse d’Or 2021), Serge Vieira (president Team France 2021), Kari Innerå (Brasserie Rivoli), og de norske Bocusekokkene Eyvind Hellstrøm, Lars Erik Underthun, Bent Stiansen, Tom Victor Gausdal, Sven Erik Renaa, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes, Ørjan Johannessen og Christian André Pettersen. Krister Dahl (Compass Group) og Kjetil Gundersen (BAMA) var kjøkkendommere.
Årets unge kokk 2021
I tillegg til Årets kokk, ble også konkurransen Årets unge kokk arrangert på Vulkan Arena, og vinneren ble Andrea Svendsen. Med seg på konkurransekjøkkenet hadde hun Melina Wang Brekke som commis og Reneé Fagerhøi som coach.
Dommere i Årets unge kokk var: Sven Erik Renaa (styreleder i det norske Bocuseakademiet), Mikael Svensson (Kontrast), Espen Ramnestedt (restaurant Smak), Frida Ronge (TAK), Hanne Rutgerson (Kastellet) og Nicolai Lundsgaard (Det kongelige hoff). Kjøkkendommere var Tore Namstad (Centropa) og Bent Stiansen (Statholdergaarden).
Følgende priser ble delt ut 19 oktober:
Årets Kokk 2021: Filip August Bendi
2. plass: Håkon Solbakk
3. plass: Runa Ailin Kvendseth
Beste commis: Martine Espeland
Beste geografisk identitet: Filip August Bendi
Bærekraftsprisen: Runa Ailin Kvendseth
Årets unge kokk 2021: Andrea Svendsen
2. plass: Siriyaporn “Mymint” Rithisirikrerg
Beste commis: Melina Wang Brekke
Om Stiftelsen Norsk Gastronomi
Stiftelsen Norsk Gastronomi (tidligere Bocuse d’Or Norge) er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket, Årets kokk, og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen arrangerer også kokkekonkurransene Årets unge kokk og Årets kokkespire, og jobber med å dele innsikt og kunnskap om mat og matlaging.
Om Bocuse d’Or
Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. Teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa. Omlag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.
Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 14 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og fire bronser i de 16 (av totalt 18) verdensfinalene de har deltatt i siden 1987. Norge er dermed det landet med flest medaljer i denne gjeve konkurransen.