Nyhet
Matnytt Vinneren av Årets Lokalmatgründer 2022 er Telemarklam.

Vinneren av Årets Lokalmatgründer 2022 er Telemarklam.>

Telemarklam drives av Kim og Bjørg T.Hopland. De kombinerer tradisjonsrikt sauehold i Vest-Telemark med fokus på et godt dyrehold og å utnytte fjellets beiteressursene på en best mulig måte. De har sammen med 11 andre bønder i skapt en attraktiv merkevare for kvalitetskjøtt av sau og lam.

 

For som Bjørg T. Hopland sier:

«Vi har stått på konseptet vårt fra start og selger det vi tror på - friske, sunne dyr rett fra ren natur.»

Juryleder Hilde Charlotte Solheim har en rekke styreverv i norsk reiseliv og har fulgt utviklingen på lokalmat- og reiselivsfeltet på nært hold i over 15 år. Hun mener Telemarklam er en meget god representant både for å utnytte rene og naturlig beiteressurser i Norge og for den gode forretningsdriften som er nødvendig for å lykkes som lokalmatprodusent.

 

- Telemarkslam har løftet en tradisjonsrik kategori i norsk landbruk ved å fokusere på å utvikle en solid og spennende merkevare og jobbe smart i nettverk.

 

For Bjørg og Kim er det viktig å skape arbeidsplasser for begge på gården og bidra til næringsutvikling i lokalsamfunnet sitt Fyresdal. På den måte håper de å gi sitt bidrag til å bremse fraflyttingen og gjøre livet som sauebonde litt hyggeligere.

 

 

En jobb for lokalmat Norge

Prisen Årets Lokalmatgründer er blitt delt ut siden 2015. Konkurransen har vurdert nærmere 250 kandidater og har valgt ut finalister som tusenvis av forbrukere har fått kunne stemme fram gjennom årene. MENY og HANEN har ønsket med prisen å støtte opp under og løfte fram spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke.

 

Fokus er på entrepenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer. Juryen er en fagjury som velger ut 4 finalister på bakgrunn av forslag fra publikum.

 

 Kompetent jury

 Juryen er blitt ledet av Hilde Charlotte Solheim, tidligere styreleder i Destinasjon Hardanger og Brim Explorer. Den har videre bestått av Eivind Haalien, kategorisjef  lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Geir Helge Espedalen, daglig leder i Dyrsku’n og Bernt Bucher  Johannessen, daglig leder HANEN.

 

MENY er opptatt av matglede og norske mattradisjoner. De samarbeider derfor med over 450 lokalmatprodusenter og til tilbyr til sammen over 3500 lokalmatprodukter. Eller matskatter, som de heter i MENY. MENY ønsker å stimulere til innovasjon og løfte fram lokal bærekraftig matproduksjon, noe våre matskattprodusenter er gode eksempler på.

 

 

Hederlig omtale

Juryen velger i år å gi hederlig omtale til den andre av de to kandidatene som knivet om de fleste publikumsstemmene, nemlig Storfjord iskrem. Dette er en liten gründerbedrift i Stordal på Sunnmøre som foredler lokal geitemelk til iskrem og har gjort stor suksess med blant annet sin egen brunost-is.

 

- Vi må hylle den gode, næringsrike melka som kommer fra geitene våre. De beiter høyt og lavt, og holder i tillegg kulturlandskapet i hevd, sier den entusiastiske gründeren Silje Lee Knutsen

 

Juryleder Hilde Charlotte Solheim uttaler at Storfjord Iskrem viser at man kan lykkes som lokalmatgründer med å ta i bruk en tradisjonsrik råvare som geitemelka er.

 

- Å bruke geitemelk i iskrem viser kreativitet og vilje til å skape en lokalmat bedrift med en spennende og bærekraftig råvare. Det inspirer til produktinnovasjon med base i tradisjonelle ressurser. Slikt entrepenørskap ønsker Årets Lokalmatgründer å løfte fram som en inspirasjonskilde.

 

Prisutdelingen til vinneren skjer fredag 9.september på årets Dyrsku. Vinneren tildeles 50 000 kr. Et diplom og muligheten til å være årets gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n tildels både vinner og mottaker av hederlig omtale.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev