FOTO stian Broch
KOKK simon engen og lars berbusmel
appetitt 2/2016
I alle rettene benytter vi utvannet tørrfisk fra Glea på Røst, renset for skinn og ben. Har du fisk som ikke er utvannet, bløtlegger du den i kjøleskap. Bruk kaldt vann, og vann ut i 4-8 dager etter størrelse, der vannet skiftes daglig. Du kan enkelt sjekke om fisken er klar ved å rive av en liten bit og tygge for å kjenne konsistensen. Den skal være fast, men enkel å tygge, og ryggstykket skal ha konsistens som f. eks. lettsaltet torsk.
Iskrem
300 g crème fraîche
250 g hvit Kjerringøyost, renset for skorpe
200 g sukker
250 g melk
60 g fløte
1 plate gelatin
Alt has i en blender, bortsett fra 50 g av melken. Denne varmes og smeltes gelatin i. Kjør blenderen og spe i gelatinmelken. Kjøl ned og kjør på ismaskin.
Crispy tørrfisk
Tørrfisken som ble silt av etter tørrfisksmøret tilsettes sitronzest og maldonsalt. Tindvedbær vendes i melis og brukes som topping.
Krumkaker
ca. 6-8 krumkaker
1 egg
60 g sukker
60 g hvetemel
60 g smeltet smør
kardemomme og muskat
Lag eggedosis av sukker og egg. Vend inn mel, så smør. La det svelle i ca. en halv time. Stek dem lett gylne i krumkakejern og form dem rundt en krumkakepinne. Spises helst samme dagen.