Bake bakst m/uten gjær, surdeig og mørdeig gode brød

gode brød>

hveteloff,  solsikkebrød eller baguette

1 kg hvetemel

50 g sammalt fin rug, gir ekstra smak

20 g salt

15 g fersk gjær eller 10 g tørrgjær

7-8 dl kaldt vann

 

Bland det tørre med gjæren. Kjør på lav hastighet i kjøkkenmaskinen og tilsett 6 dl vann. Elt i 10 minutter på lav hastighet. Tilsett resten av vannet, litt og litt og øk hastigheten. Elt i 15 minutter. La deigen modnes i 2 timer under plastfolie. Del den opp i emner og la den hvile i 20 minutter. Slå opp brødene.

Nå kan de settes i kjøleskapet natten over og tas ut på benken i ca 2 timer før de stekes, eller heves i ca 1 time eller til dobbel størrelse. Stek dem på 225 °C i 10 minutter og sett ned til 200 °C de neste 15 minuttene. Man kan godt blande inn ristede solsikkefrø eller nøtter for å få andre smaker og brødsorter.  

 

Mellomgrov brødbase til firkorn, brytebrød og frokostbrød

1000 g hvetemel

100 g sammalt grov hvete

200 g sammalt fin rug

800 g vann

30 g salt

20 g gjær eller 10 g tørrgjær

50 g surdeig, hvis du har

 

Bruk samme fremgangsmåte som på loff. Tilsett gjerne tørket frukt eller nøtter som en variasjon.

 

Firkornbrød

4 dl kokende vann

200 g hel rug

100 g sesamfrø

100 g linfrø

100 g solsikkekjerner

 

Bland kornet og ha på kokende vann. La det stå til dagen etter. Vei opp 3 kg mellomgrov deig og bland inn firkorn. La deigen modne og etterheve. Stek brødene i form på 200 °C i ca 40 minutter. Ta dem ut av formen og stek i 10 minutter til.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev