hveteloff, solsikkebrød eller baguette
1 kg hvetemel
50 g sammalt fin rug, gir ekstra smak
20 g salt
15 g fersk gjær eller 10 g tørrgjær
7-8 dl kaldt vann
Bland det tørre med gjæren. Kjør på lav hastighet i kjøkkenmaskinen og tilsett 6 dl vann. Elt i 10 minutter på lav hastighet. Tilsett resten av vannet, litt og litt og øk hastigheten. Elt i 15 minutter. La deigen modnes i 2 timer under plastfolie. Del den opp i emner og la den hvile i 20 minutter. Slå opp brødene.
Nå kan de settes i kjøleskapet natten over og tas ut på benken i ca 2 timer før de stekes, eller heves i ca 1 time eller til dobbel størrelse. Stek dem på 225 °C i 10 minutter og sett ned til 200 °C de neste 15 minuttene. Man kan godt blande inn ristede solsikkefrø eller nøtter for å få andre smaker og brødsorter.
Mellomgrov brødbase til firkorn, brytebrød og frokostbrød
1000 g hvetemel
100 g sammalt grov hvete
200 g sammalt fin rug
800 g vann
30 g salt
20 g gjær eller 10 g tørrgjær
50 g surdeig, hvis du har
Bruk samme fremgangsmåte som på loff. Tilsett gjerne tørket frukt eller nøtter som en variasjon.
Firkornbrød
4 dl kokende vann
200 g hel rug
100 g sesamfrø
100 g linfrø
100 g solsikkekjerner
Bland kornet og ha på kokende vann. La det stå til dagen etter. Vei opp 3 kg mellomgrov deig og bland inn firkorn. La deigen modne og etterheve. Stek brødene i form på 200 °C i ca 40 minutter. Ta dem ut av formen og stek i 10 minutter til.