Bake bakst m/uten gjær, surdeig og mørdeig Havrebrød med blåbær og pekanøtter

Havrebrød med blåbær og pekanøtter>

To brød

alle ingredienser må være romtempererte

5,5 dl vann

480 g Regal siktet hvetemel, «Bakerens utvalgte»

100 g havremel, bruk havregryn i stedet hvis du ikke får tak i

160 g havregryn

22 g blå ferskgjær

12 g salt

15 g maltekstrakt

200 g pekannøtter, røstet i akasiehonning og chilipulver

200 g tørkede blåbær

store havregryn og havsaltflak til dekor

 

Bakerens Utvalgte er et proteinsterkt hvetemel, det vil si at det har et sterkere glutennett enn vanlig hvetemel. Det fås i vanlige matbutikker. Bruk vanlig siktet hvete om du ikke får tak i dette melet,  men da må det eltes litt mer forsiktig, og brødet vil miste noe av «løftet».  

I denne oppskriften bruker vi dette melet, som kompensasjon for det høye havreinnoldet. Havre danner ikke gluten, og starter i tillegg en veldig aktiv enzymaktivitet  i deigen, som i sum gjør deigen ekstra tung. Havremel får du kun i matbutikker med rikt utvalg. Du kan erstatte med havregryn, men den deilige nøtteaktige havresmaken blir litt mindre fremtredende.  

Fremgangsmåten er basert på en sterk kjøkkenmaskin med eltekrok. Rist pekannøttene i akasiehonning og godt med chilipulver  og vær raus med chilien, den forsvinner fort i deigen.   Avkjøles til romtemperatur og gjør det gjerne dagen før.  

Ha 3 dl av vannet, hvetemel, gjær, salt,   maltekstrakt i eltebollen. Dette skal eltes kraftig sammen, tid avhenger av maskinen, men 10 minutt sakte og 10 minutter fort er et godt utgangspunkt.   Du skal få en deig med «godt strekk», som slipper bollen under elting, og du kan strekke ut til en tynn hinne, tenk tyggegummiboble.    

Nå kan du elte inn resten av vannet og havren litt og litt på middels hastighet, til du får en glatt fin deig.  Hvis du synes deigen er veldig løs eller fuktig, vil havren suge til seg masse fuktighet under modningen.    Så ikke la deg friste til å ha i med mel! Ha i nøtter og blåbær, og elt det inn forsiktig på lav hastighet.

La deigen ligge å modne i en time.     Del deigen i to like store emner, og uten å slå ut for mye av luften. Slå opp eller  forme til avlange brød.   Vend hele brødet i et fuktig kjøkkenhåndkle, vend det deretter i havre og flaksaltblandingen, så det dekker hele brødet.  

Legges på brett med bakepapir. Hvis du føler at du ikke får «strammet opp» brødene nok til at de blir stående av seg selv, har du dem i smurte former.   Heves til nesten dobbel størrelse med et håndkle over, stekes nederst  i ovnen på 220° C i ca 35 minutter.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev