Bake bakst m/uten gjær, surdeig og mørdeig Lefsekling

lefsekling>

Lefsekling

5 dl melk

50 g meierismør

½ kg hvetemel

 

Varm melken til kokepunktet og smelt smøret i. Legg melet på bakebordet og lag en grop.Slå melk og smørblandingen I gropa og rør blandigen sammen til en fast grøtaktig konsistens. Dekke over og la den sette seg et døgn i kjøleskapet.

Kna inn resten av melet til det blir en smidig deig og del deigen i emner som kjevles til tynne flatbrød. Stek leivene på middels varm takke med den kjevlede siden ned. Ssprut vann med en spruteflaske eller dynk leiven med litt lunkent vann  med en gang den ligger på takken . Stek leivene til de er gjennomstekte og lyse, og har små, gulbrune blærer. Snu ofte. De ferdigstekte leivene skal være sprø.  Oppbevar lefsene mørkt og kjølig og de er holdbare. Lefsene må bløtes og smøres før de serveres. Bruk smør og sukker hvis de skal serveres til kaffe, men med bare smør hvis de skal brukes til rakfisk.

 

 

Ågotlefsa

2 ½ kg poteter

2 dl rømme

2 dl fløte

100 g smør hvetemel til passe konsistens

2 ts salt

 

Bland sammen rømme, fløte og smeltet smør med littgrann hvetemel, Tilsett malte og kalde poteter. Tak halvparten av deigen og elt ferdig med mel til passa deigkonsistens. Lag deigen I halve porsjoner så demn ikke blir for bløt. Det er viktig avt den er helt kald. Del opp deigen og lag fine emner, det blir om ca 20 – 22 emner og til slutt leiver. Stek den på takke slik som lefsekling.

kling med semulegryn

2 l melk

300 g smør

2 dl semulegryn

2 – 2 ½ kg hveitemel til utbaking

Smør og melk kokes opp, ha i semulegryn og kok til en grøt. Lat den småkoke i 10 minutter, avkjøl 4 minutter, ta grøten i ein bolle og  tilsett mel til ein fin deig som ikke  for fast. Ta deigen ut på bakebordet og elt inn passa med mel, det er litt varmt bruk en deigskrape til å samle deigen med. Del opp i emner  ca 18 - 20 stk. Lag deigemnene ferdige. Denne deigen er veldig lett og bake, lefsene blir veldig saftige med semulegryn og blir mykere og lettere  og smøre. Bløt med dusjeflaske, legg leivene mellom klede, smør med mykt og godt smør, strø med sukker til det er passa søtt og brett sammen.

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev