FOTO stian Broch
KOKK jeroen Trumi, Erlend Volden og Jan Arve Stålskjær- W.B.Samson
appetitt 4/2014
Dag 1
Bland 250 g sammalt rug evt. halvt om halvt med hvetemel og 4 dl temperert vann. Settes i romtemperatur under klede over natten.
Dag 2-5
Ta av halvparten av deigen og kast den. Bland i den deigen som er igjen 4 dl lunkent vann og 250 g sammalt rug, og la den stå lunt på benken over natten. Gjenta dette 2-3 ganger/dager til.
Dag 6-10
Ta av halvparten av deigen og kast den eller ta vare på overskuddsdeigen i en bolle i kjøleskapet og bruk den neste gang du skal lage boller eller vafler. Bland i den deigen som er igjen 1 dl lunkent vann og
200 g sammalt rug morgen og kveld, og la den stå lunt på benken over natten. Gjenta dette 3-5 ganger/dager til. Da skulle surdeigen være klar til bruk. Oppbevares surdeigstarteren i kjøleskap mellom hver baking.