10-12 stykker
”sable” mørdeig til bunn
120 smør
90 g melis
30 g mandelmel
210 g hvetemel
25 g kakao
1 egg
Bland sammen hvetemel, melis, mandelmel og kakao i kjøkkenmaskinen. Sett i eltekroken og bland sammen. Del smøret i terninger og tilsett dette i melblandingen. Rør sammen på lav hastighet til smøret er blandet med melet. Rør inn egget.
Ta deigen ut av maskinen og kna den forsiktig sammen. Press den litt flat og pakk deigen inn i plastfilm. Legge deigen i kjøleskapet til avkjøling Kjevle ut deigen så tynn som mulig på en silikonmatte og sett matten over på et stekebrett. Sett en ramme på 17 x 26cm over deigen og trykk den ned i deigen. Fjern deigen som kommer utenfor rammen men la rammen stå på. Prikk deigen med en gaffel og stek deigen i en forvarmet ovn på 200° C . Om du ikke har en ramme så bruk ringen fra en spring form i stedet for rammen.
Lakriskaramell
75 g sukker
4 ss vann
50 g fløte
140 g usaltet smør
15 g lakris pulver fra Johan Bülow
Litt maldonsalt
Bland ut lakrisen med fløten til blandingen er uten klumper. Hell sukkeret i en liten kasserolle, tilsett vannet og kok blandingen til den akkurat begynner og bli gyllen. Tilsett fløte og lakrisblandingen, litt av gangen. Trekk kasserollen fra varmen og tilsett smøret, rør til blandingen er glatt. Hell lakriskaramellen over i rammen med den ferdigstekte mørdeigen, fordel karamellen så den dekker hele bunnen helt ut til kanten av rammen. Sett brettet med kaken til avkjøling. I tiden dette står til nedkjøling lager du sjokoladekremen.
Sjokoladekrem
140 g mørk sjokolade 64% Manjari fra Valrhona
150 g fløte
50 g h-melk
2 eggeplommer
30 g sukker
1 ts smør
1 ss frysetørrete bringebær
Hakk sjokoladen i biter. Kok opp fløte og melk. Pisk eggeplommene lett sammen med sukkeret, hell i den varme fløte og melkeblandingen og varm det hele forsiktig opp til blandingen blir lett kremete , 82° C. Sil blandingen og bland inn sjokolade og smør, rør til alt er godt blandet. Om ikke blandingen er let rennende så spe med litt varm fløte.
Hell sjokoladekremen på toppen av den avkjølte lakris karamellen og dryss på med knuste frysetørrete bringebær. Avkjøl til sjokoladekremen er stivnet og kald. Skjære med en varm kniv i tynne biter før servering.