210 g mel
170 mykt, mørkt brunt sukker
3 g natron
3 g salt
1 ½ ts kanel
½ ts nellik
½ ts kardemomme
½ ts ingefær
½ ts muskat
litt sort pepper
140 g kald, 60-70 g, med skall
1 ts finrevet appelsinskall
Vask appelsinen godt før du river den under litt lunkent vann, gjerne med en liten grønnsaksbørste for å få bort sprøytemidler
Sikt sammen mel, brunt sukker, natron, krydder og salt i en bolle og visp det sammen. Skjær smøret i terninger og ha det i melblandingen.
Bruk en gaffel eller bakeskrape til og «kutte» smøret inn i melet til det ser ut som smuler. Visp egget med en gaffel og ha det over i
deigen med appelsinskallet. Kna deigen sammen, men ikke jobb for mye med den. Pakk den inn i plastfilm og legg den i kjøleskapet,
gjerne over natten, i hvert fall et par timer. Når du skal steke dem settes ovnen på 180 °C. Ha litt mel på benken og på hendene,
men ikke for mye for da blir deigen tørr. Deigen er ganske klissete så enklest er det å bryte små, 10 g biter av deigen og rulle små
kuler som du legger på bakebrettet. Trykk dem deretter forsiktig ned til du får en litt rustikk runding. Pass på å ikke legge de for tett,
kjeksene utvider seg ganske mye under steking!
Stekes ca. 14 minutter, roter gjerne brettet etter 7 minutter. Avkjøles på rist. Holder seg fint i to uker i boks med bakepapir i bunn.