½ kg modne, norske blåbær
½ dl vann
4 dl fløte
4 dl H-melk
6 eggeplommer
1 vaniljestang, fra Tahiti
400 g sukker
120 g hvetemel
50 g havregryn
50 g salte peanøtter
100 g smør
Blåbæris
Ha blåbær, vann og 50 g sukker i en kjele. La det småputre i ca. 30 minutter. Bland sammen fløte, melk og vanilje. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene, bruk alt og legg i en kjele. Varm opp til kokepunktet mens du rører forsiktig. Sett til side mens du lager eggedosis av eggeplommer og 200 g sukker. Bruk gjerne en miksmaster og pisk til blandingen blir lys og kremete. Hell fløteblandingen forsiktig over eggedosisen mens du rører godt. Ha alt tilbake i kjelen, evt. en større kjele, og varm opp igjen til du ser blandingen blir tykkere. Ta ut vaniljestengene og fordel blandingen i to boller. Kjør blåbærene med en stavmikser og sil det gjerne for å få en glatt saus. Rør inn 1 dl av blåbærsausen i den ene halvparten av isblandingen. Nå har du laget både vaniljeis og blåbæris. Avkjøl før blandingene has i en iskremmaskin, evt. i fryseren. Ved bruk av fryser tar det ca. 4 timer før isen er ferdig. Resten av blåbærsausen kan du pynte med.
Smuldrepai med salte peanøtter
Grovhakk peanøttene og bland dem sammen med mel, havregryn, smør og 100 g sukker. Bruk gjerne hendene. Fordeles i fire smurte former, f. eks pepperkakeformer, som du setter i en ildfast form. Stekes i ovn på 200 °C til de blir gylne. Anrett gjerne desserten som på bildet, med litt små urter, hele blåbær og saus. Her er det i tillegg laget blåbærpulver av tørkede blåbær, men dette kan du selvsagt sløyfe. De små grønne bladene heter røde syreblader.
Tips
Før du serverer hjemmelaget iskrem er det lurt å legge tallerkener eller skåler i fryseren en times tid. I retten på bildet er det lagt litt finhakket peanøtter der isen plasseres. Da holder den seg bedre på plass.