FOTO ulla Westbø
KOKK christofer Bengtsson
appetitt 2/2011
Melkesjokoladekrem
25 g sukker, lages til karamell
250 g fløte kokes opp og helles over karamellen
3 eggeplommer, piskes luftig
spe dem så forsiktig inn i fløtekaramellen
150 g Jivara hvit sjokolade
Ha alt over i et vannbad og rør med en slikkepott til anglais, 86 °C. Alt siles over 150 g hakket Jivara melkesjokolade og vispes. Avkjøl kremen og oppbevar den i en sprøytepose.
Gulrotkake
1,5 liters form
100 g romtemperert smør
2,5 dl sukker
2 egg
1,5 dl kefir
3 dl hvetemel
½ ss kanel
1 ts natron
ca 100 finrevet gulrot
Smør eller kle formen med bakepapir. Pisk smør og sukker porøst, tilsett et og et egg Ha i kefir, hvetemel, natron og kanel Bland tilslutt inn reven gulrot. Stek formen i ovnen på 175 °C i 50-60 minutter.
Havtornsorbet
1 liter havtornjuice
360 g sukker
170 g glukose
470 g vann
Kok opp sukker, glukose og vann. Avkjøl og tilsett havtornjuice. Frys bandingen inn i en paco jet eller en iskremmaskin til sorbet.
Marengs
100 g eggehvite, kjøleskapskaldt
50 g + 50 g sukker
100 g melis
Pisk eggehviten luftig. Ha i 50 g sukker og pisk på mellomhastighet. Ha i resten av sukkeret og pisk på fullt til den er stiv. Sikt i melis og vend forsiktig inn. La marengsen tørke i ovnen på 70-80 °C i ca 1,5-2 timer.
Frø
Rist linfrø og solsikkefrø gylne i en stekepanne. Ha i litt sukker. Ha i noen dråper vann når sukkeret har smeltet. Legg frøene på et bakepapir til avkjøling.