FOTO fredrik Rnge
KOKK christian Andre Pettersen
appetitt 3/2016
65 g sukker
65 g smør
65 g mel
2,5 dl melk
1 ts vaniljesukker
zest av ½ sitron
4 egg
Smelt smør og tilsett det tørre og sitronzesten. Stek på lav varme i 10 minutter, tilsett melk og kok til deigen slipper kantene av kjelen. Kjøl ned deigen. Skill eggene og tilsett plommene til deigen. Rør sammen i en kjøkkenmaskin.
Visp eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn i deigen. Porsjonsformer smøres godt med smør og sukker. Fyll formene ¾ opp med deigen. Stekes i vannbad på 160 °C i 17 minutter.
Sjokoladesaus
50 mg sukker
2 dl fløte
50 g mørk sjokolade
1 dl fløte
Lag mørk karamell av sukkeret og tilsett 2 dl fløte. Kok til 107 °C og smak til med salt. Kok opp 1 dl fløte og tilsett mørk sjokolade under omrøring. Bland sammen karamellen og sjokoladen. Smak eventuelt til med mer salt.
Brent, hvit sjokolade
100 g hvit sjokolade
Sjokoladen bakes i ovn ved 165 °C i 15 minutter. Kjøl ned og bryt opp i små biter.
Kremost
100 g kremost
50 g fløte
½ vaniljestang
Skrap frøene ut av vaniljestangen og bland sammen med kremost og fløte. Pisk i kjøkkenmaskin til luftig og fast konsistens.
Brent pistasjnøtter
50 g sukker
200 g pistasjnøtter
Lag en lys karamell av sukkeret. Tilsett nøttene under kraftig omrøring og la sukkeret krystallisere. Rør i blandingen mens den står på høy varme til det blir en brent karamell. Det skal ligne brente mandler.