FOTO stian Broch
KOKK bartender Halvor Digernes
appetitt 4/2016
4 cl fyldig calvados
2 cl blåmuggost, infusert portvin
0,5 cl honninglake
½ ts god hvitvinseddik
3 dråper abbots bitter, kan sløyfes
Ha alt i røreglass, rør i 30-40 sekunder og sil over i et nedkjølt cocktailglass. Nyt gjerne en pepperkake ved siden av.
Infusjon
20 cl portvin på 10 g med en god blåmuggost,her er det brukt Fønix blåmuggost i denne.
Rør ut blåmuggosten, la det stå i 30 minutter og putt det i fryseren. La det stå til det har blitt frysende kaldt før det siles gjennom et kaffe- eller tøyfilter.
Da har du gjennomført en fatwash. Fettet fryser på et mye lavere punkt enn hetvin slik at man får silt ut det meste av det. Produktet man sitter igjen med er da en relativt klar væske.
Honningsirup
Varm opp honning til den er flytende, men ikke kok den. Ha i lik del i volum lunken sukkerlake som honning og rør det sammen. Sukkerlake er like deler i volum av hvitsukker og vann som kokes opp.