Tomatsild
Silda smaker også deilig med kalde, kokte egg og karrisalat som lages av currymajones tilsatt kokt makaroni – da blir det dansk stemning!
5-6 store kryddersildfileter, klare til bruk
½ dl eddik, 7%
2 ss vann
1 dl sukker
2 laurbærblader
1 ts grovhakket sort pepper
½ dl tomatpuré
½ dl solsikkeolje
2 løk, i tynne skiver
4 ss dill, hakket
Kok opp vann, sukker, eddik, laurbærblader og pepper og la det kjøle seg ned i kjelen. Har du dårlig tid, sett kjelen i isvann. Når laken er blitt lun, bland inn tomatpuré og olje. Løken renses, kuttes og blandes i marinaden.
Sett dette kjølig mens silden prepareres; filetene skylles lett i kaldt vann og tørkes. Del i jevne biter, 2-3 cm brede og legg dem i marinaden sammen med dillen. Legges i et kokt og avkjølt sylteglass og la det marinere i et døgn. Dette tar 20-30 minutter og silden er holdbar i 5-7 dager.
Purresild
4 krydder- eller saltsildfileter, klare til bruk
1 purre, vasket og renset - bruk den lyse delen
1 bunt dill
4 ss eddik, 7%
4 ss vann
1,5 dl sukker
½ ts allehånde
1 ts hel sort pepper
2 laurbærblader
2 sitroner, saften av disse
Kok opp sukker, eddik, vann, pepper, allehånde og laurbærblader. Avkjøl og tilsett sitronsaften. I mellomtiden skjæres purren i tynne skiver, silden vaskes, tørkes og kuttes i biter ca 2-3 cm brede. Legg purre, sild og dill i et rent sylteglass som er kokt og avkjølt. Hell over laken og sett det kaldt til marinering i minst et døgn.Purresilden tar 20-30 minutter å lage og er holdbar i 5 dager.