Saus med tørket chili
5 tørkede, lange røde chili, halvparten med frø, halvparten uten
1 hvitløk
½ klump palmesukker
3 ss fiskesaus
5 ss limejuice
Bak hvitløken i ovnen til den er blitt brun, ca. 170 °C i 1 time. Rist chilien lett i tørr panne. Kok opp kokosmelken med sukker, skrelt hvitløk og chili og ha det i en blender. Kjør til puré. Smak til med lime og fiskesaus.
Den skal smake syrlig, søtt og salt.
Chilisaus Nahm jiim jeuw
2 ts jasminris
2-4 ts chilipulver
3 ts sukker
1 dl limesaft
4 ss fiskesaus
4 ss light soyasaus
3 ss finhakket koriander
3 ss finhakket sjalottløk
Rist risen i en tørr panne til den er gyllen, avkjøl og knus risen til fint pulver i en morter.
Smak til med fiskesaus, soyasaus, sukker og limesaus. Ha i koriander og sjalottløk tilslutt.
Fermentert chilisaus
750 g rød chili
150 g hvitløk, ferdig skrelt, ca. 6 stk. hele
25 g palmesukker
15 g salt
Rens chili og hvitløk og skyll godt i rent vann.
Kjør chili og hvitløk sammen med salt og palmesukker i en foodprosessor til puré. Hell det over på steriliserte glass. Sett glassene på et lunt sted, gjerne 25-30 °C, eller i solen i 5-10 dager, alt etter som hvor syrlig du ønsker den.
Ta den så over i en foodprosessor igjen, kjør til den får en fin konsistens, og sil den gjennom en fin sikt. Oppbevares kjølig.
Kan fint ligge en måneds tid i kjøleskapet.
Chilisaus med tamarind
2 dl hvitløk
4 dl chili
2 dl sjalottløk
2 dl ingefær
1 dl palmesukker
1 dl hvitt sukker
1 dl tamarind vann
½ dl eddik
1 dl vann
litt fiskesaus
Kjør hvitløk, chili, sjalottløk og ingefær i en foodprosessor og fres det i olje i ca. 5 minutter.
Tilsett sukker, tamarind, eddik og vann og la det få koke i en times tid. Smak til med fiskesaus.