Forett / småretter Grønnsaker og sopp Chilisauser

Chilisauser>

Saus med tørket chili 

5 tørkede, lange røde chili, halvparten med frø, halvparten uten

1 hvitløk    

½ klump palmesukker

3 ss fiskesaus

5 ss limejuice

 

Bak hvitløken i ovnen til den er blitt brun, ca. 170 °C i 1 time. Rist chilien lett i tørr panne. Kok opp kokosmelken med sukker, skrelt hvitløk og chili og ha det i en blender. Kjør til puré. Smak til med lime og fiskesaus.

Den skal smake syrlig, søtt og salt.

 

 

Chilisaus  Nahm jiim jeuw

2 ts jasminris

2-4 ts chilipulver 

3 ts sukker

1 dl limesaft

4 ss fiskesaus

4 ss light soyasaus

3 ss finhakket koriander

3 ss finhakket sjalottløk

 

Rist risen i en tørr panne til den er gyllen, avkjøl og knus risen til fint pulver i en morter.

Smak til med fiskesaus, soyasaus, sukker og limesaus. Ha i koriander og sjalottløk tilslutt.

 

 

Fermentert chilisaus 

750 g rød chili

150 g hvitløk, ferdig skrelt, ca. 6 stk. hele

25 g palmesukker

15 g salt

 

Rens chili og hvitløk og skyll godt i rent vann.

Kjør chili og hvitløk sammen med salt og palmesukker i en foodprosessor til puré. Hell det over på steriliserte glass. Sett glassene på et lunt sted, gjerne 25-30 °C, eller i solen i 5-10 dager, alt etter som hvor syrlig du ønsker den.

 

Ta den så over i en foodprosessor igjen, kjør til den får en fin konsistens, og sil den gjennom en fin sikt. Oppbevares kjølig.

Kan fint ligge en måneds tid i kjøleskapet.

 

 

Chilisaus med tamarind 

2 dl hvitløk

4 dl chili 

2 dl sjalottløk

2 dl ingefær

1 dl palmesukker

1 dl hvitt sukker

1 dl tamarind vann

½ dl eddik

1 dl vann

litt fiskesaus

 

Kjør hvitløk, chili, sjalottløk og ingefær i en foodprosessor og fres det i olje i ca. 5 minutter.

Tilsett sukker, tamarind, eddik og vann og la det få koke i en times tid. Smak til med fiskesaus.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev