FOTO Ellen-Beate Wollen
KOKK Nils-Henning Nesje og Torstein Hatlevik
Appetitt 3/2016
1 kg selbiff
1 ½ ss salt
¾ ss sukker
1 ts knust sort pepper
1 ts knuste einebær
Bland salt, sukker, einebær og knust pepper. Legg ut et stort stykke aluminiumsfolie, ha på krydderblandingen og vend kjøttet i den. Hell over ca. 3-5 cl røykt IPA. Vi brukte øl fra Lysefjorden Mikrobryggeri og 1 ss soyasaus. Pakk det hele inn i folie til en tett pakke. Legges på kjølig sted i lett press. Vend pakken to ganger i døgnet, den bør ligge ca. 2 døgn.
Skjæres i tynne skiver. Server med gammelost i biter som er dynket med litt røykt IPA, og ville vekster som for eksempel løvetann og skvallerkål. Ruccola kan også brukes. Flatbrød og godt smør. Soyasaus eller ramsløkolje fungerer veldig godt dryppet over kjøttet ved servering.
Syltet fennikel
3 dl vann
1,5 dl eddik
1,5 dl sukker
fennikel
1 ts fennikelfrø
2 laurbærblad
1 ts salt
Bruk like mye vann som sukker/eddik. Varier selv hvor syrlig eller søt du ønsker syltelaken. Jeg liker å ha ca. 50/50. Altså 3 dl vann, 1,5 dl sukker og 1,5 dl eddik. Kok opp blandingen til sukker er oppløst. Kutt fennikel i tynne skiver. Tykkelsen er valgfri, men vil påvirke koketiden. Kok fennikelen i ca. 2 minutter.
Legg kokt fennikel over i egnet glass, tilsett krydder og salt. Hell så over varm syltelake til det dekker. På med lokk og snu glasset på hodet. La glasset stå på hodet til det er nedkjølt, merk det med dato og sett i kjøleskap.