Agurk-raita
1 boks tyrkisk yoghurt
2 agurker
finhakket fersk mynte
finhakket fersk koriander
raspet fersk ingefær, etter smak
kummin, etter smak
salt etter smak
lime og limeskall, etter smak
Heng yoghurten i et par kaffefiltre og la den renne godt av. Skjær topp og bunn av agurkene, del dem i to og videre på langs. Fjern innmaten og rasp dem i lange remser.
Press ut vannet. Fyll yoghurt i en bolle. Tilsett fersk hakket mynte og koriander, revet ingefær og revet limeskall.
Smak til med litt salt, pepper og malt kummin. Sett i kjøleskapet.
Chapati
12 stykker
4 dl fin sammalt hvete
2 dl grov sammalt rug
3 dl hvetemel
1 ts salt
4 dl vann
Kna mel og salt med vann til en litt hard brøddeig. La deigen hvile under et klede i ca. 10 minutter. Del deigen i emner og kjevle ut til runde tynne leiver.
Stek på begge sider i en varm, tørr stekepanne, ca. 2 minutter på hver side, men snu de gjerne ofte slik at de ikke blir brent.
Bruk gjerne en takke til stekingen eller grill dem raskt på grillen. Oppbevar brødene under et varmt, fuktig kjøkkenhåndkle slik at de holder seg myke fram til de skal serveres.
Chapati er godt til alle typer gryteretter. Du kan gjøre dem mindre grove om du erstatter rugmelet med mer hvetemel.
Topping
Bruk restene fra middagene til små retter eller lunsj. Stek små buketter av blomkål i karri og server gjerne med biter av appelsin, karri, olje og salt.
Del gjerne kjøttet opp med en gaffel og stek det raskt i en tørr panne. Krydre med litt krydderolje.
Fres grønnsaker og ferdige linser i panna og tilsett krydder som karri, garam masala og kummin.
Server med chutney og raita.