1 kg hel ytrefilet av kvige fra jæren eller vanlig ytrefilet
kullgrill
brent sort pepper og salt
Rens fileten fri for sener og kutt rutemønster i fettet.
Vend den godt i salt og pepper. Husk kjøttet trenger mer salt enn du tror. Grill kjøttstykket lenge på en rykende varm kullgrill, å pensle det vekselvis med askeolje og BBQ saus. Stek kjøttet på 120 ° C på rist i ovnen til det har en kjernetemperatur på 56 ° C. La det hvile i 30 minutter før kjøttet grilles igjen og glazes opp med rett før servering.
Server det grillede kjøttet med BBQ saus ,grillede poteter,askeolje og salat.
BBQ saus
1 dl sukker
1 dl soyasaus
1 dl eple-eddikk
2 dl heinz økologisk ketchup
2 dl hakkede tomater på boks
1 hel plommetomat
50 g knust ingefær
6 knuste grønne kardemomme
litt finhakket chilli
1 ts worchestershiresaus
Lag karamell av sukkeret, kok ut med soyasaus og eddik.
Ha i resten av ingrediensene og la det småkoke i 30 minutter. Smak til med salt, pepper ogfinhakket chili.
Askeolje
2 purreløk
4 sjallottløk
3 dl olivenolje
salt, sukker og pepper
Vask og rens purreløken. Bak den til kull i ovnen på 240° C, go avkjøl. Kutt sjallottløken i tynne ringer go kok den i oljen på svak varme til den er mør.
Kjør alt til en glatt ”pesto” i en kjøkkenmaskinen.