FOTO Kine Osan og Ulla Westbø
KOKK Lars Ivar Helgesen og Stian Floer
APPETITT 2/2009
4 stk godt mørnet ytrefilet, a 200 g
Finn de biffene som har en god fettstruktur og pass på at mørningsdatoen er over for en stund siden.
400 g småpoteter
1 bunt vårgulrøtter eller knaskerøtter
Bland en god bolle med godt vasket og tørket salatmiks av eget ønske.
Her har vi brukt Vestfold- og rød ekebladsalat, redikk,
fennikel, karse og ung spinat.
Sherry vinaigrette
1 dl olivenolje
1/2 dl sherryeddik
salt og pepper
Urtesmør
200 g smør
1 ss estragon
2 ss persille
saft og skall av en sitron
Ha smøret i en mikser med urter, sitron, salt og pepper.
Pisk det stivt. Rull det inn i matpapir og avkjøl.
Kutt smøret i skiver når det er stivnet.
Gulrøttene forvelles i ca 2 minutter. Dra av det tynne skallet med litt papir.
Potetene skrelles og stekes i 1 ss smør og 1 ss olivenolje med salt og pepper til de er gylne.
De kan gjerne stekes ferdige i ovnen sammen med biffen.
Biffen krydres med salt og pepper før den grilles på høy varme.
Grill den litt på hver side så den får fine grillstriper.
Legg den så høyere på grillen om du griller ute eller høyere opp i ovnen. Stek den ferdig på ca 120 °C i 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen.
La biffen få hvile noen minutter før den skjæres opp. Da forhindrer du at kjøttsaften som er samlet innerst i kjøttkjernen renner ut.
Garner på tallerken med vårgulrøttene, stekte poteter og din favorittsalat, samt den grillede biffen med kryddersmør.
Hell litt sjysaus rundt.