FOTO christian Brun
KOKK øyvind Hjelle for Salsus
APPETITT 3/20018
1 l kylling demi
4 banansjalottløk
4 hvitløksfedd
100 g smør
2 dl hvitvin
25 g tørket spissmorkel
1,5 dl morkelvann fra bløtleggingen
300 g crème fraîche
2-3 ss maisenna
estragon og persille, gjerne begge deler
salt og svart pepper etter smak
Legg 25 g tørre morkler i 2 dl vann. Ta vare på bløtleggingsvannet til bruk i sausen. Press vannet ut av morklene og del dem i valgfrie biter. Smørstek med salt og bland dem inn i sausen til slutt slik at de får koke i 2-3 minutter før servering.
Fres finhakket sjalottløk og hvitløk i smør, hell på hvitvin og morkelkraften. Kok dette ned til det halve.
Hell på kylling demi glace og crème fraîche og kok opp. Jevn sausen med litt maisenna og smak til med salt og pepper.
Miks sausen luftig med stavmikser og bland inn de stekte morklene og frisk estragon.