Nyhet
Hovedretter Fisk, skjell og skalldyr Fiskegrateng med råkost og eggesmør

Fiskegrateng med råkost og eggesmør>

Det tar minst 45 minutter å steke en frossen fiskegrateng, som mange tyr til i hverdagen. Denne er faktisk kjappere om du er litt dreven på kjøkkenet. Uansett er ikke arbeidstiden ved kjøkkenbenken så lang, for så fort gratengen er i ovnen er mesteparten av jobben gjort og da vil jeg mene at det er en god belønning som venter i andre enden.

 

600 fersk torsk eller seifilet uten bein eller en blanding av begge

75 g smør

75 g mel

1 finhakket sjalottløk

6 dl melk

litt malt muskatnøtt

1 knivsodd kajennepepper

4 eggeplommer

2 lett piskede eggehviter

salt

2 dl makaroni  - som kokes

1 dl brødkrumme

1 gulrot

100 g kålrot

100 g kål

1 eple

½ ss sukker, kan sløyfes

2 ss sitronsaft

evt litt kaldpresset olivenolje

3 ss vann

75 g smør

kvernet sort pepper

litt sitronsaft

½ pakke finhakket persille

 

Sett ovnen på 200° C og sett over vann til makaroni med en gang. Denne kokes etterhvert til den er mør og skylles i kaldt vann. Smelt smør i en kjele, rør i melet, spe med melk mens du pisker det godt inn så det ikke blir klumper. Ha i sjalottløken, kok opp og smak til med salt, kajennepepper og muskat, ta av platen. Hell sausen over i eggeplommene mens du rører godt, vend til slutt inn eggehvitene. Stek fisken i en panne i litt av smøret, slik at den blir litt gyllen. Krydre med salt. Legg fisken til side.

I en smurt ildfast form legger du fisken, forsiktigdelt i biter , kokt makaroni og hvit saus om hverandre. Brødkrumme drysses oppå fiskegratengen, legg små ”klikker” med smør omkring på toppen. Settes inn i ovnen på 200° C i 20 minutter, til den er gyllen på toppen og så vidt gjennomtrukket.   Mens gratengen baker lager du råkosten; Riv gulroten, kålrot, kål og eple på et rivjern, bland sammen sitronsaften og sukkeret og la sukkeret løses opp.

Bland alt sammen i en bolle, smak til med sukker eller sitron, samt evt litt olje, salt og pepper.   Så lager du sausen; kok opp 3 ss vann og rør inn biter av smør så det blir en bundet saus, ha i pepper litt sitronsaft og hakket persille rett før servering.   Tips; kok gjerne egg og makaroni dagen før, så går det enda raskere.

Du kan også dampe fisken i melken istedenfor å steke den. Varm opp melken du skal bruke til den hvite sausen med litt salt i en vid kjele, ha i fisken og la den trekke ca 5 minutter, løft ut på en tallerken. Med varm melk blir det også lettere å røre ut melet i sausen uten klumper, samtidig vil du få mer fiskesmak i sausen.     

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev