FOTO stian Broch
KOKK ole Martin Alfsen /Godt levert
appetitt 1/2013
Det tar minst 45 minutter å steke en frossen fiskegrateng, som mange tyr til i hverdagen. Denne er faktisk kjappere om du er litt dreven på kjøkkenet. Uansett er ikke arbeidstiden ved kjøkkenbenken så lang, for så fort gratengen er i ovnen er mesteparten av jobben gjort og da vil jeg mene at det er en god belønning som venter i andre enden.
600 fersk torsk eller seifilet uten bein eller en blanding av begge
75 g smør
75 g mel
1 finhakket sjalottløk
6 dl melk
litt malt muskatnøtt
1 knivsodd kajennepepper
4 eggeplommer
2 lett piskede eggehviter
salt
2 dl makaroni - som kokes
1 dl brødkrumme
1 gulrot
100 g kålrot
100 g kål
1 eple
½ ss sukker, kan sløyfes
2 ss sitronsaft
evt litt kaldpresset olivenolje
3 ss vann
75 g smør
kvernet sort pepper
litt sitronsaft
½ pakke finhakket persille
Sett ovnen på 200° C og sett over vann til makaroni med en gang. Denne kokes etterhvert til den er mør og skylles i kaldt vann. Smelt smør i en kjele, rør i melet, spe med melk mens du pisker det godt inn så det ikke blir klumper. Ha i sjalottløken, kok opp og smak til med salt, kajennepepper og muskat, ta av platen. Hell sausen over i eggeplommene mens du rører godt, vend til slutt inn eggehvitene. Stek fisken i en panne i litt av smøret, slik at den blir litt gyllen. Krydre med salt. Legg fisken til side.
I en smurt ildfast form legger du fisken, forsiktigdelt i biter , kokt makaroni og hvit saus om hverandre. Brødkrumme drysses oppå fiskegratengen, legg små ”klikker” med smør omkring på toppen. Settes inn i ovnen på 200° C i 20 minutter, til den er gyllen på toppen og så vidt gjennomtrukket. Mens gratengen baker lager du råkosten; Riv gulroten, kålrot, kål og eple på et rivjern, bland sammen sitronsaften og sukkeret og la sukkeret løses opp.
Bland alt sammen i en bolle, smak til med sukker eller sitron, samt evt litt olje, salt og pepper. Så lager du sausen; kok opp 3 ss vann og rør inn biter av smør så det blir en bundet saus, ha i pepper litt sitronsaft og hakket persille rett før servering. Tips; kok gjerne egg og makaroni dagen før, så går det enda raskere.
Du kan også dampe fisken i melken istedenfor å steke den. Varm opp melken du skal bruke til den hvite sausen med litt salt i en vid kjele, ha i fisken og la den trekke ca 5 minutter, løft ut på en tallerken. Med varm melk blir det også lettere å røre ut melet i sausen uten klumper, samtidig vil du få mer fiskesmak i sausen.