FOTO stian Broch
KOKK mats Vaulen og Edward Shaw
aPPETITT 1/2018
1 breiflabbfilet
Legges i 10 % saltlake i 30 minutter. Skylles og tørkes. Porsjoner i stykker på 100 gram.
Fennikel
1 fennikel
2 dl blåskjellkraft
2 ss smør
1 dl sitronjuice
1 ts salt
1 ts korianderfrø
1 ts fennikelfrø
Kok opp blåskjellkraft og tilsett resten av ingrediensene. Del fennikelen i fire og vakumér sammen med blåskjellkraften. Kok på 85 °C i 90 minutter. Avkjøl i isvann. Kutt fennikel i staver.
Bladbeter
200 g bladbeter
salt, smør
Rens og skyll bladbeter. Kutt stilken i mindre biter. Tørk og legg på brett til anretning.
Estragonmajones
50 g fersk estragon, grovkuttet
50 g persille, grovkuttet
3 dl nøytral olje
2 eggeplommer
1 ss Dijon sennep salt, sitronjuice
Kjør sammen estragon, persille og olje i blender eller med stavmikser. La det trekke i 30 minutter og sil av. Ta vare på oljen.
Bland egg, Dijon sennep, salt og sitronjuice, eventuelt noen spiseskjeer vann. Tilsett oljen i en tynn stråle til en majones. Smak til.
Krabbefrikasse
500 g strandkrabbe
1 fennikel
1 gulrot
2 stenger stangselleri
1 hvitløk
1 kepaløk
1 ss tomatpuré
3 dl kremfløte
3 dl vann
3 dl hvitvin
250 g smør
Kutt grønnsaker i terninger. Varm opp en kasserolle og tilsett litt olje. Stek strandkrabben på høy varme mens den knuses med en sleiv. Skrap godt i bunnen så alt som karamelliseres kommer med. Tilsett grønnsaker, tomatpuré og eventuelt litt mer olje.
Fres dem møre og tilsett kremfløte, vann og vin. La kraften putre i ca. 1 time. Tilsett mer vann hvis nødvendig. Sil av og reduser kraften til 1/3. Kjør opp sausen med smør og smak til med salt og sitron. Kan med fordel has på en siphon, espumaflaske med to patroner. Hold det varmt.
Fennikelconfit og snøkrabbe
100 g kjøtt av snøkrabbe eller taskekrabbe, hummer eller kongekrabbe
1 fennikel
1 dl olivenolje
1 sitron
2 kvister fennikel
20 g estragon
Kok snøkrabbe i saltet vann og plukk kjøttet, eller gjør som jeg og kjøp ferdig kokt. Kutt fennikel i terninger og konfitér i olivenolje sammen med sitronjuice, zest og fennikel. Sil av oljen. Varm fennikel og snøkrabbe sammen, smak til med sitron, salt, estragon og litt av olivenoljen.
Varm fennikel i laken. Stek snøkrabben i litt av olivenoljen og tilsett fennikelconfit og estragon. Stek bladbeter i tørr stekepanne og tilsett smør på slutten. Grill eller stek breiflabb til medium rå. Legg estragonkrem i bunnen på tallerken. Legg på fisken, topp med fennikel og bladbeter. Ha snøkrabberaguen i en sausekjele og topp med strandkrabbesaus.