FOTO Kine Osan og Ulla Westbø
KOKK Trond Andersen
APPETITT 2/2009
OLIVEN OG TOMATNAGE
150 g Arbequina oliven, med stein
3 plommetomater
1 dl tørr hvitvin
5 dl fiskekraft fra hellebarnet
2-3 fedd hvitløk
2 sjalottløk, i skiver
5 hele hvite pepperkorn
stilker av frisk basilikum
1 dl olivenolje
100 g usaltet smør
friskpresset sitronsaft
Rens olivenene og ta vare på steinene. Skold tomatene og ta ut kjernene. Ta vare på kjernen og kutt kjøttet i terninger.
I en kasserolle freser du olivensteiner, hvitløk, sjalottløk og pepperkorn i litt olje. Løken må ikke bli brun. Tilsett tomatkjerner og hvitvin, og kok til det er nesten tørt i kjelen.
Tilsett fiskekraften og kok opp.
La det hele trekke i 10-15 minutter med basilikumstilkene.
Sil av kraften i en ny kjele og sett til side. Rett før servering kokes nagen, eller kraften, opp med smør og olivenolje. Kjør kraften opp med en stavmikser.
Tilsett ferdigkokte bønner, rensede oliven og kuttede tomater. Varm raskt opp igjen før det hele anrettes i en dyp tallerken.
CANNELINIBØNNER
200 g tørkede cannelinibønner
1 liter kyllingkraft
2 fedd hvitløk
noen kvister frisk timian
Legg bønnene i bløt i rikelig med kaldt vann og la dem stå i romtemperatur i et døgn. Sil av vannet og hell i en kjele. Tilsett kyllingkraft, hvitløk og timian. Kok opp og skum godt av.
La bønnene trekke rett under kokepunktet i ca 1 1/2 time til de er møre.
Sil av kraften i en ny kjele og avkjøl bønnene.
GRØNNSAKER
1 fennikel
1 stor gulrot
1 purreløk
salt til trekking
olivenolje
maldonsalt
Vask grønnsakene godt og del fennikelen i båter. Skrell gulroten og skjær i tynne skiver. Del purreløken i biter på 6-7 cm lengde. Kok opp vann med rikelig salt.
Legg i først i fennikelen og la den trekke i 3-4 minutter før du legger i purreløken. La disse trekke i 4-5 minutter. Legg i gulrotskivene og la dem ligge i ca 1 minutt før du tar alle grønnsakene opp og smaker til med olivenolje og maldonsalt.
Anrett grønnsakene ovenpå fisken.
HELLEBARN
4 filetstykker hellebarn, á 150 g
salt og hvit pepper, fra kvern
litt mild olivenolje
Forvarm stekeovnen på 150 °C. Smør olivenolje i langpannen og legg fiskestykkene på. Krydre med salt og pepper og pensle med olivenolje. Bak fisken i ovnen i ca 10-12 minutter.
Ta ut fisken og anrett i dyp tallerken. Hell nagen med bønner, tomat og oliven over fisken. Anrett fennikel, purreløk og gulrot på fisken.
Legg litt finsnittet frisk basilikum på toppen.