Coq au vin
1 hel kylling
150 g lettsaltet sideflesk
salt og pepper
2 cl cognac
1 ss tomatpure
1 stjerneanis
Kyllingkraft eller hønsekraft
15 sjalottløk
250 g sopp
2 ss godt smør
1 ss hvetemel eller maizena til jevning
4 ss timian
2 ss persille
Noen kvister rosmarin
Gulrot og sellerirot i passe biter
Poteter, smør, fløte-melk salt og pepper til potetpure
Marinade
2 ss frisk timian
4 dl rødvin
3 hvitløksfedd
2 laurbærblader
Del kyllingen i 8 stykker. Bland marinaden godt sammen, og ha i kyllingen. La dette stå kjølig i 10 – 12 timer. Ta ut kyllingstykkene og tørk dem. Sil og Hell marinaden over i en kjele og kok opp.
Del flesket i terninger og stek det gyllent i smør Ha flesket over i gryta, men la fettet bli igjen i pannen.
Salte og pepre kyllingen, og brun dem i fettet i pannen. Om du har i cognac, heller du det over kyllingen og flambere men ikke under kjøkkenviften.
La det brenne til flammen slukker. Ha kyllingstykkene over i kjelen med marinade. Tilsett tomatpuré og ha i kraft til det dekker kjøttet.
Kok opp og skru ned varmen. La det trekke til kjøttet er mørt.
Surr løk og sopp i en panne og legges over i kjelen. Smak til med salt og pepper. Tilsett grønnsaker og sopp tilslutt og la alt surre til det er passe mørt.
Server med potepure gjerne av mandelpotet til.
Denne typen rustikke gryteretter passer bra sammen med en fruktig, smaksrik rødvin. Velg en fyldig italiensk Sangiovese – eller en fruktig Syrah, om du vil gå for noe fransk velg gjerne en vin fra burgund.