Hovedretter Fjærkre kalkun med stuffing, epler, løk og rieslingsaus

kalkun med stuffing, epler, løk og rieslingsaus>

1 kalkun

2 hele hvitløk

1 bunt rosmarin

200 g smør

1 sitron

 

Kutt hvitløken i to, sitronen i skiver og grovhakk rosmarin. Brun kalkunen i en stor kjele eller panne i litt olje hvis du har, hvis ikke kan det droppes. Legg kalkunen over på et stekebrett og ha smør, sitron, hvitløk og rosmarin i en stekepanne. La smøret bli nøttebrunt og hell alt over kalkunen.  

 

Stuffing

Innmat som følger med kalkunen og bruk hjerte og lever.

 

250 g røkt bacon

1 løk

1 hvitløk

1 sjalottløk

250 g svisker

1 eple

 ½ loff uten skorpe, i terninger

3 egg

2 dl melk

1 kvast timian

1 kvast persille

½ presset sitron

salt og pepper

 

Kutt baconet i terninger. Skrell løken og kutt i små terninger. Stek løk og bacon med hjerte og lever  i en stor stekepanne i litt olje. Kutt svisker og eple i biter, finkutt hvitløk og sjalottløk og bland det inn. Visp egg sammen med melk. Skjær skorpen av loffen, kutt den i terninger og legg dem i melken med egg. Bland så alt og tilsett finkuttet timian, persille, sitron, salt og pepper.  

Snitt låra og stek kalkunen 1 time opp ned på 150 °C. Snu kalkunen og stek videre på 150 °C til en kjernetemperatur på  55 °C. Dette tar ca 2 timer. La den hvile i en halv time og  temperaturen vil fortsatt stige.    

 

Waldorfsalat

2 røde epler

1 sjalottløk

2 stenger stangselleri

½ presset sitron

200 g røde druer

50 g valnøtter

100 g majones

150 g yoghurt

salt og pepper

 

Skrell og kutt epler og stangselleri i terninger, finkutt sjalottløk og del røde druer i to. Ha majones, gjerne hjemmelaget i en bolle med yoghurten og smak til med sitron, salt og pepper. Bland alt og server.

 

Stekte epler med rosmarin

3 epler

en liten bunt rosmarin

50 g smør

2 ss sukker

 

Kutt epler i båter. Varm en stekepanne og ha i smør og rosmarin. Tilsett eplene og stek dette et par minutter. Dryss på sukker og stek ett minutt til. Server.

 

Rieslingsaus

2 sjalottløk

3 l hvitvin av typen riesling

½ l fløte

4 ss smør

sitron, salt og pepper

 

Finkutt sjalottløk og ha den i en kjele med hvitvinen. La dette koke til hvitvinen er borte og fordampet. Tilsett fløte og la dette småputre med løken i 10 minutter. Visp inn kalde terninger av smøret og smak til sausen med sitron, salt og pepper. Server med kokte poteter.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev