Hovedretter Grønnsaker og sopp soppsaker

soppsaker til forskjellige retter>

soppkraft

 1/2 kg blandet sopp

 1/2 sellerirot

 1/2 purre

3 fedd hvitløk

2 dl hvitvin

1 ss worchestershiresaus

2 dl soyasaus

2,5 dl vann

krydderurter som timian og oregano

2 laurbærblader

smør til bruning

 

Skrell og del løken i to. Svi den hardt av i en panne. Brun renset og forvellet sopp og finhakkede grønnsaker i smør i en kjele. Del hvitløken og tilsett den sammen med vin og resten av ingrediensene. La alt småkoke i ca halvannen time. Sil av. Kraften er klar til bruk. Den kan også fryses.

 

kantarellmajones

400 g kantareller

 4 eggeplommer

1 ss mild olivenolje eller nøytral olje

3 dl soya eller rapsolje

2 ss hvitvinsedikk

1 ts dijonsennep, kan sløyfes

smak til med salt og pepper

 

Rens og forvell kantarellene og stek dem i smør. Avkjøl. Visp eggeplommer med salt til de tykner Spe gradvis med olje og edikk. Bland i soppen og evt sennep og smak til med salt og pepper.

 

Trøffelsjy

50 g sort trøffel

6 dl oksekraft

3 dl hvitvin

3 ss sherryedikk

3 sjalottløk

1 hvitløk

1 laurbærblad

noen grener timian

en liten neve pepperkorn

sukker til karamellisering

 

Bak hvitløken mør og karamelliser finhakket hvitløk, sjalottløk, timian, pepperkorn og laurbær i en kjele. Rør godt og tilsett edikk og hvitvin. Reduser og tilsett oksekraften. Sil av og smak til med revet trøffel og salt før servering. Ikke kok etter at trøffelen er tilsatt.

 

sopp-pesto

300- 350 g blandet sopp

2- 3 dl olivenolje

1 fedd hvitløk

50 g XO Eiker eller parmesan

30 g  ristede pinjekjerner

 

Forvell og stek soppen i olje og avkjøl den. Bland sopp, ost,  finhakket hvitløk, pinjekjerner i en foodprosessor til purè. Spe med olje og smak til med salt og pepper.

 

Syltede kantareller

1 kg kantareller

6 fedd hvitløk

2, 5 dl olivenolje

1,5 dl hvitvinsedikk

 

Rens soppen, og ha den i en varm kjele sammen med hvitløk og litt salt.  Damp til alt vannet er borte. Hell på olje og edikk.  Avkjøl og ha blandingen i et glass med lokk. Dette er et godt tilbehør og kan brukes også i sauser.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev