1 økologisk ribbeside fra Halstenshov gård
ingefærvann fra kandisert ingefær
200 g dadler
4 nellikspiker
kjøkkentråd og plastfolie
salt og pepper
Start med å gni inn salt og pepper i ribben dagen før servering. Rut opp svoren med skarp kniv. Riss med knivspissen rundt ribbebeinet, før forsiktig kniven på undersiden av beina og ut, slik at du fjerner hele beinansamlingen. Snitt deretter midt i kjøtt- og fettsiden og lag et snitt slik at du kan brette ut ribba enda et lag.
Smør godt inn med dadler og ingefær- og nellikglace, rull ribben hardt og tett sammen. Bind opp med kjøkkentråd og pakk den tett i en plastfolie. Stikk noen små hull i folien med kniv og damp ribberullen i ovnen på 90 °C i 1 time og 20 minutter. Fjern plastikken og forhåndsvarm ovnen til 200 °C.
Legg ribberullen på rist i en ovnsform og grill porquettaen på 200 °C i ca. 45 minutter. Ta den ut og la den hvile i 10 minutter. Glaser med daddelmassen, gi den en siste tur i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter og følg med!
Kremet surkål
Det beste som finnes er å lage egen surkål til jul, og da blir det ofte mye til overs. Om du ikke er lei ribbe og ønsker en litt annen vri, gjør dette:
250 g surkål
3 dl Rørosfløte
100 g parmesan
100 g syltet løk
Drener laken fra surkålen og kok den inn i en kjele med Rørosfløte. Legg bakepapir i en ovnsform og tilsett kremet surkål. Dytt ned litt syltet løk og rasp over parmesan.
Gratiner surkålen i form på ca. 200 °C i 20 minutter til den blir gyllen på toppen. La den hvile litt i formen før servering.