FOTO ellen-Beate Wollen
KOKK nils-Henning Nesje og Torstein Hatlevik
appetitt 3/2016
1½ kg selkjøtt, gjerne sveivene med bein
1½-2 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
ca. 3 dl blond ale
Del hodekålen i båter. Pass på at en del av stilken følger med slik at båtene holder sammen under kokingen. Legg kjøtt og kål lagvis i en tykkbunnet gryte, begynn med kjøtt. Strø salt og pepper mellom lagene. Hell på ølet. Kok opp og la sel i kålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1,5 timer. Pass på at det ikke koker tørt.
Tilsett gjerne litt mer øl underveis og rist litt på kjelen innimellom. Server sel i kål med kokte poteter og gjerne flatbrød ved siden av. I oppskrifter fra Island var det ikke uvanlig å la litt ris koke med i panna fra begynnelsen av. Denne ble da sort i fargen og ble spist sammen med resten og var meget næringsrik.