Det er noe helt eget å lage mat i jerngryter. I hele mitt liv har jeg enten fått servert mat fra jerngryter eller laget mat i dem selv. Uansett hva jeg får av kjeler og gryter vender jeg alltid tilbake til gryta mi eller grytene mine for det har blitt mange opp gjennom årene.
Det startet med min mormors første Le Creuset-gryte. Den var oransje og stor. Det var den første Le Creuset- gryta som hadde farge. Fargen het ”volcanic” og skulle illustrere den glødende flammen fra smeltet støpejern som minnet om flytende lava. Den har vært deres varemerke siden 1925.
Vi lagde bacalao i den. Det passet jo perfekt også i fargen. Det var en tomatisert, tradisjonell, norsk bacalao og den fulgte en gammel oppskrift fra klippfiskbyen Kristiansund. Mormor brukte tørket "spanskpepper" som hun kalte det. Det var et magisk øyeblikk når hun skulle tilsette dette fandenivoldske og brennende krydderet.
Vi brukte ellers bare salt og pepper, piffi og aromatkrydder, så det var en egen eksotisk sus over "spanskpepper´n". Så for oss sorte gryter over bål langt inne i bushen, hvor liksom peppern grodde.
Jeg arvet den oransje gryta etter min mor, som arvet den etter sin mor - altså min mormor og den har fulgt meg siden. Hver gang jeg lager bacalao er den selvskreven. Her er det snakk om livstidsgaranti. På en av mine reiser til London for mange år siden fikk jeg et gjensyn med den oransje gryta. Det var på Conran-shop og på Habitat.
Den gangen var ikke dette et spesielt populært produkt i Norge. Støpejern var håpløst, tungt og gammeldags. Matlaging og kokkelering var på vuggestadiet i Norge og langkokte gryter var ikke på menyen.
Sakte men sikkert skulle dette endre seg. Det var noe med måten denne maten ble laget på. Selv det seigeste og uinteressante kjøttstykket skulle få nytt liv. Det var bare å vente på at gryta skulle bli ferdig. Det ble eksperimentert med alle slags råvarer og krydder og gryterettene ble sjelden mislykket, men noen funket bedre enn andre selvsagt. Når folk jeg kjente skulle servere fine dining og spurte om råd, anbefalte jeg en gryterett laget fra bunnen av og det har jeg fortsatt med.
Bort med ”instant – just add water” gryterett-poser, noe industriprodusert tullball og frem med gryta. Stek, braiser, kok, ovnsbak - alt du vil. Smak, juster og skap matmagi. Du blir rett og slett hekta. Ha en plan, følg en oppskrift eller dropp det og lag din egen smakskomposisjon. Det blir garantert godt.
coq au vin
Bruk gjerne tid på å lære å lage de klassiske som Boeuf Bourguignon, Coq au vin, Beef Stroganoff, Gulasj, Stracotto alla Fiorentina, Stifado, Chili Con Carne, Irish Stew, Cassoulet, Bacalao, Frikassè, Fårikål, Butterchicken, Osso Bucco. De har jo mange bra grunnprinsipper og det er jo en grunn for at de er blitt klassikere...
Boeuf Bourguignon
La deg inspirere av sesongens råvarer, bruk råvarer som høyrygg og andre stykningsdeler som trenger kjærlig og langvarig behandlig i gryta. Ta gjerne utgangspunkt i noe og du ender opp i noe helt annet. Det er det som gjør grytemat så spennende. Gryter er den ultimate matretten å servere til gjester. Bak et godt brød og det kan du også bake i gryta, lag godt tilbehør og sett gryta og alt rett på bordet. Helt fantastisk spør du meg.
Det ligger en del oppskrifter på gryteretter i vår oppskriftsbase, så det er bare å søke. Tipset bør være uansett – lag mat i "alle gryters mor" , nemlig støpejernsgryte og nyt ”slow food”- prinsippet. Ønsker du å utvide med flere gryter anbefales den ovale Le Creuset-gryta. Den har alt…
Oppskrifter på noen gryter får du her >
boeuf Bourguignon
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/kjott
Pot au feu
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Osso buco
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/kjott
Cassoulet
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/kjott
Gulasj
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/kjott
Cassoulet
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/kjott
Bacalao
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fisk
Klippfisk bacalao
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter
Fiskegryte
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fisk
Tørrfisk og ramen-dashi
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fisk
Rødvisbraisert kanin
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Hjortegulasj
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Elggryte
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Elgskav
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Reinsdyrskank
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Reinsdyrgryte
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Reinskav
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Hjortegryte
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt
Lammefrikasse
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/lam
Bacalaogryte
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/lam
Lammefrikasse
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/lam
Lammeskank
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/lam
Lammefrikasse
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/lam
Kjekjøtt i kjele
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/lam
Kyllingfrikassé
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fjarkre
Sopp og grønnsaksgryte
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/gronn